Na een sterk 2019, ziet de Belgische voedingsindustrie zijn omzet dit jaar met 30% dalen door de coronacrisis. Sectorfederatie Fevia komt vandaag met een herstelplan om de Belgische voedingsindustrie er weer bovenop te helpen. “We roepen de overheid op om de taksen en bijdragen opnieuw te verlagen.”

Dat de coronacrisis een grote impact heeft op de Belgische voedingsindustrie werd pijnlijk duidelijk toen Fevia zonet de economische resultaten van 2019 en 2020 met elkaar vergeleek. Vorig jaar was de Belgische voedingsindustrie nog goed voor een omzet van 54,9 miljard euro, ofwel een flinke stijging van 5,9%. Er werd ook flink geïnvesteerd: 1,8 miljard euro (+8,8%), een verdubbeling in 10 jaar. Dat maakte van de Belgische voedingsindustrie niet alleen de grootste industriële investeerder in vergelijking met andere sectoren, maar leidde ook tot meer jobs binnen de sector: 94.631 (+2%). Hoewel de import vorig jaar wat tegenviel (-0,1% tot 22 miljard euro), groeide de export met 2,5% tot 27 miljard euro. Opvallend: we exporteren nog steeds het meest naar onze buurlanden, al neemt hun relatief aandeel wel af. Zo staat Nederland op de eerste plek (5,6 miljard euro), gevolgd door Frankrijk (5,4 miljard euro), Duitsland (3,6 miljard euro), het Verenigd Koninkrijk (2,1 miljard euro) en Italië (1 miljard euro). En dat is niet alles, ook de export buiten Europa nam vorig jaar flink toe (+8,3%). "Saoudi-Arabië is daarbij een belangrijk nieuw afzetgebied voor in de toekomst", verduidelijkt Bart Buysse, CEO van Fevia.