Logistiek vastgoedontwikkelaar Prologis gaat in Nieuwegein een nieuw distributiecentrum bouwen voor Hema. Dat is volgens de Nederlandse winkelketen nodig omdat de huidige installaties in Utrecht over onvoldoende opslagcapaciteit beschikken. Hema zal de distributie vanaf 2020 vanuit beide locaties organiseren.

Het nieuwe gebouw wordt een ‘built-to-suit ‘distributiecentrum van 34.000 m². De bouw start nog tijdens dit kwartaal en de oplevering zal medio maart 2020 gebeuren.

Volgens Bas van der Kwaak, vastgoedmanager bij Hema, heeft de keten de ambitie om zowel in Nederland als internationaal te groeien. “Daarvoor is onder meer een nieuw distributiecentrum nodig. De nieuwe locatie in Nieuwegein ligt dichtbij ons huidige distributiecentrum in Utrecht en is logistiek gezien dus een goede match. Er zal dan ook intensief samengewerkt worden tussen de twee locaties”, zegt hij.

Hema kent een nieuw élan sinds de overname eind vorig jaar door Ramphastos Investments, de investeringsmaatschappij van de Nederlandse ondernemer Marcel Boekhoorn. Die bracht weer rust in huis na een lang conflict tussen de vorige eigenaars – de Britse private equity Lion Capitals – en de franchisenemers. Ook deed hij een kapitaalinjectie en bouwt hij de schulden af.

Het nieuwe distributiecentrum is gunstig gelegen aan de A27 (Breda-Hilversum) en wordt ontwikkeld met hoge standaarden waaronder het BREEAM-certificaat ‘Very Good’, dat de duurzaamheidsprestatie weergeeft. Voor de bouw heeft Prologis een kavel van 5.7 hectare aangekocht in Nieuwegein, een van de logistieke hotspots in Nederland.