Aandeelhouder Haniel heeft besloten om zijn Metro-aandelen (15,2%) te verkopen aan de Tsjechische miljardair Daniel Kretínský en de Slovaak Patrik Tkác. Die krijgen zo 32,7% van Metro in handen. Nu moeten ze enkel nog op zoek naar de overige 34,8% om de overnamedeal van 5,8 miljard euro te laten doorgaan. Dat schrijft het Duitse Manager Magazin.

Enkele weken geleden brachten de Tsjechische miljardair Daniel Kretínský en de Slovaak Patrik Tkác via hun investeringsfonds EP Global Commerce een bod van 5,8 miljard euro uit voor de overname van Metro. Een bod dat niet op veel applaus werd onthaald bij de Duitse groep die het bedrag als een “aanzienlijke onderwaardering” van het bedrijf bestempelde. Toch nam Metro nog geen definitieve beslissing en benadrukte het bedrijf dat het het voorstel nauwkeurig zou bekijken. Grootaandeelhouder Haniel laat nu weten dat het zijn aandelen (15,2%) verkoopt aan Daniel Kretínský en Patrik Tkác en zo het overnamebod van 5,8 miljard euro langs zijn kant goedkeurt. 

“We zijn ervan overtuigd dat een vereenvoudiging van de aandeelhoudersstructuur en de uitoefening van de controlefunctie door een grootaandeelhouder de beste voorwaarden bieden voor een succesvolle transformatie van Metro AG in een uitdagende marktomgeving”, reageert Thomas Schmidt, voorzitter van Haniel, in Manager Magazin. 

Ter herinnering, momenteel heeft Haniel zo’n 15,2% van de Metro-aandelen in handen. Eerder verkocht de aandeelhouder al 7,3% van zijn aandelen aan EP Global Commerce, waardoor het investeringsfonds van Kretínský, inclusief zijn eigen aandelen, nu 32,7% van de aandelen in handen krijgt. Blijft natuurlijk nog de vraag of de andere aandeelhouders ook hun aandelen zullen verkopen en Kretínský en Tkác zo uiteindelijk aan hun gevraagde 67,5% zullen komen. De minachtende reactie van CEO Olaf Koch waarin hij stelde dat het bod een “aanzienlijke onderwaardering was van het bedrijf” liet echter duidelijk doorschemeren dat hij niet van plan is om zijn aandelen te verkopen aan het duo.

De rest van de Metro koek is verdeeld over de Meridian Stiftung van de familie Schmidt-Ruthenbeck(14,2%), de Beisheim-holding (6,56%) en het grote publiek (45,5%). Die eerste twee waren niet echt onder de indruk van het overnamebod van de Tsjech en Slovaak, aldus Finance Magazin. Het is dus goed mogelijk dat Kretínský en Tkác het grote publiek zal moeten overtuigen om hun aandelen te verkopen. Wordt vervolgd.

Update 24 juli 2019: Vandaag heeft de Duitse Metro Group zijn aandeelhouders opgeroepen om het overnamebod van EP Global Commerce niet te aanvaarden. “We vinden de prijs van EPGC ontoereikend omdat het de waarde van Metro onderwaardeert. Zelfs nadat we de verdere voorwaarden bekeken hebben, raden we onze aandeelhouders aan om dit bod niet te aanvaarden”, verklaart CEO Olaf Koch.