De Tsjechische miljardair Daniel Kretínský en de Slovaak Patrik Tkác zetten hun overnamebod van 5,8 miljard euro voor de Duitse Metro Group door. Al willen de investeerders wel 67,5% van de aandelen in ruil. Metro heeft nog tot 7 augustus om in te gaan op het aanbod.

Twee weken geleden boden de Tsjechische miljardair Daniel Kretínský en de Slovaak Patrik Tkác 5,8 miljard euro voor de overname van Metro. Een bod dat niet op veel applaus werd onthaald bij de Duitse groep die het bedrag als een “aanzienlijke onderwaardering” van het bedrijf bestempelde. Toch nam Metro nog geen definitieve beslissing en benadrukte het bedrijf dat het het voorstel nauwkeurig zou bekijken van zodra ze het officieel ontvangen hadden van EP Global Commerce, het investeringsfonds dat in handen is van de Tsjechische en Slovaakse investeerders. En dat is bij deze gebeurd. Daniel Kretínský en de Slovaak Patrik Tkác behouden hun overnamebod van 5,8 miljard euro en zijn bereid om 16 euro per aandeel te betalen. Al zit er wel een addertje onder het gras: de deal gaat enkel door als EP Global Commerce 67,5% van de aandelen van Metro in handen krijgt. Dat percentage zou de investeerde in staat moeten stellen om de nodige veranderingen door te voeren. 

Kretínský benadrukt dat het een faire deal is en dat Metro tevreden mag zijn met zo'n bod voor een bedrijf dat van plan is om serieuze transformatieplannen door te voeren.

Ultimatum

Metro krijgt wel een ultimatum opgelegd. Zo heeft de groep nog tot 7 augustus om zijn definitieve beslissing kenbaar te maken, zo niet vervalt het bod. Metro blijft benadrukken dat het slechts enkele minuten voor het overnamebod op de hoogte werd gebracht door EP Global Commerce en dat het bod dus niet op voorhand besproken en tot stand is gekomen in samenspraak met Metro.

Ter herinnering, EP Global Commerce heeft al 10 maanden bijna 11% van de aandelen van Metro in handen.