Unilever heeft de naam van zijn befaamde ‘zigeunersaus’ in Duitsland omgedoopt tot “paprikasaus op Hongaarse wijze”. Op die manier wil het discriminatie tegenover Roma en Sinti tegengaan.

De ‘zigeunersaus’ van Knorr gaat in Duitsland binnenkort door het leven met een andere naam: paprikasaus op Hongaarse Wijze. Dat doet voedingsproducent Unilever om de negatieve interpretatie van het woord ‘zigeuner’ te vermijden. In Duitsland is er al langer kritiek op het gebruik van de term ‘zigeunersaus’ omwille van de discriminatie tegenover Roma en Sinti, ook wel zigeuners genoemd in de volksmond. Zij trokken in 2013 al eens aan de alarmbel.

Hoewel de raad van Duitse Sinti en Roma tevreden is met de beslissing van Knorr, uit het wel haar bezorgdheid over het groeiende racisme in Duitsland en Europa. “Voor de raad zijn daarom termen als ‘zigeunerschnitzel’ of ‘zigeunersaus’ niet het meest dringende probleem dat aangepakt moet worden”, verklaart voorzitter Romani Rose. “Veel erger is het wanneer een woord als zigeuner binnen een bepaalde context wordt gebruikt, bijvoorbeeld wanneer men in een voetbalstadion “zigeuner” of ‘Jood’ roept met het doel om te beledigen.”