Frans Colruyt stapt op als operationeel directeur Retail van Colruyt Group. Hij wordt opgevolgd door Marc Hofman. Stefaan Vandamme wordt de nieuwe CFO van Colruyt Group. “Het is de eerste stap in de richting van enkele belangrijke veranderingen bij Colruyt”, aldus retailexpert Pierre-Alexandre Billiet.

Frans Colruyt is vanaf 1 februari niet langer de operationele directeur van Colruyt Group, een functie die hij sinds 2012 bekleedde. De neef van CEO Jef Colruyt heeft de voorbije 29 jaar een gevarieerde loopbaan uitgebouwd bij Colruyt Group. Hij begon zijn carrière bij de groep als arbeidsanalist in de verkoop en werkte in verschillende productie-, technische, logistieke en aankoopafdelingen. In de periode 2005 tit 2011 leidde hij de overname van Spar in goede banen. Vanaf 2012 was Frans als COO Retail verantwoordelijk voor alle commerciële activiteiten van de groep. Onder zijn leiding kende de groep een rendabele omzetgroei van 7,8 miljard euro tot meer dan 9 miljard. Frans had van bij de aanvang aangegeven deze functie voor een vijftal jaar te willen opnemen. 

Hij heeft recentelijk de wens geuit zijn dagelijkse operationele betrokkenheid te willen afbouwen. Frans Colruyt blijft actief als lid van de raad van bestuur van Colruyt Group waarvan hij sinds 1997 deel uitmaakt. Hij blikt tevreden terug: “Ik heb 6 fantastische jaren gehad en ik ben fier op wat we samen gerealiseerd hebben.” Jef Colruyt, CEO Colruyt Group, voegt daaraan toe: “Frans heeft een sleutelrol gespeeld in de ontwikkeling van onze groep en ik wens hem daar uitdrukkelijk voor te bedanken. Ik weet dat Frans, vanuit zijn rol als bestuurder, ook in de toekomst voor onze onderneming een belangrijke bijdrage zal blijven leveren.” 

Frans Colruyt wordt als operationeel directeur opgevolgd door Marc Hofman, sinds april 2013 de CFO van de groep. Jef Colruyt: “Marc heeft in zijn loopbaan een uitgebreide ervaring opgedaan bij onder meer Apple, de toerismegroep van de familie Vanmoerkerke, en Ter Beke waar hij van 2008 tot 2013 CEO was. Ik ben ervan overtuigd dat Marc als COO Retail onze groep mee in goede banen zal leiden in de belangrijke uitdagingen waar de retail voor staat. Met Stefaan Vandamme als nieuwe CFO is eveneens de continuïteit van de financiële directie verzekerd”. Stefaan Vandamme, sinds juni 2016 bij Colruyt Group, wordt met ingang van 1 februari 2019 de nieuwe CFO.

Volgens Pierre-Alexandre Billiet, retailexpert en CEO van Gondola Group, wil de familie Colruyt een duidelijk signaal geven aan de markt. “Ze investeerden de laatste jaren enorm in onder meer duurzame energie en health sciences, via hun investeringsfondsen. Ze moeten nu tonen dat hun focus op retail ligt en daarin investeren. Ik verwacht een strategische zet binnen de komende drie maanden. De hele Europese retail heeft de voorbije ge(her)structureerd. Carrefour ging partnerships aan met Tencent, Google en anderen, Delhaize en Ahold fuseerden en investeren massaal in digitalisatie, de hard discounters (Aldi en Lidl) investeren massaal in nieuwe winkelconcepten, en zelfs lokale spelers als Jumbo kennen expansie naar België. Nu is Colruyt aan de zet.”