Martin Scicluna heeft zijn nieuwe voorzittersfunctie bij Sainsbury’s zondag opgenomen en volgt zo David Tyler op. Dat meldt Reuters. De opvolging komt er net op het moment dat er volop gestreden wordt om de overname van supermarktconcurrent Asda en Sainsbury’s positie van tweede beste Britse supermarktgroep op het spel staat.  

De Britse supermarktgroep Sainsbury’s had eerder gemeld dat ex-voorzitter David Tyler op 9 maart zou aftreden en opgevolgd zou worden door Martin Scicluna die ook voorzitter is bij verzekeringsmaatschappij RSA. Dat nieuws was al sinds juli vorig jaar bekend, alleen een exacte datum ontbrak toen nog.

De nieuwe voorzitter treedt aan op een moeilijk moment: Sainsbury’s is namelijk al een tijdje van plan om Asda over te nemen voor 9,5 miljard dollar. Al zei de Britse Mededingsautoriteit vorige maand nog dat de deal tegengehouden zou moeten worden zolang Sainsbury’s niet een groot aantal van zijn winkels of één van zijn merken verkoopt. De autoriteit benadrukte namelijk dat de concurrentie op de Britse markt anders in gevaar komt.

Sainsbury’s CEO Mike Coupe, die aan de basis ligt van de deal, zou volgens Reuters onder investeringsdruk kunnen komen als de deal niet doorgaat. Cijfers van deze week tonen bovendien aan dat Sainsbury’s momenteel ondermaats blijft presteren ten opzichte van zijn concurrenten Tesco en Morrisons. Aan dit tempo zou het bedrijf zijn tweede positie kunnen verliezen aan Asda wanneer de volgende cijfers op 30 april verschijnen.     

Erwin Vandenbosch