Deze week heeft Jumbo haar nieuwe distributiecentrum voor versproducten, goed voor een oppervlakte van 42.000m2, in Nieuwegein officieel in gebruik genomen. Samen met het andere depot voor kruidenierswaren op dezelfde site creëert Jumbo zo het grootste gemechaniseerde foodretaildistributiecentrum van Europa.

“Alle versproducten met een houdbaarheid van minimaal acht dagen worden vanuit het gemechaniseerd centraal distributiecentrum in Nieuwegein geleverd aan de ruim 700 winkels van Jumbo in Nederland en België”, verklaart Jumbo naar aanleiding van de opening van het nieuwe distributiecentrum, dat zich uitstrekt over een oppervlakte van maar liefst 42.000 m2 en in het vierde kwartaal van dit jaar volledig operationeel moet zijn. Het depot bevindt zich op het bedrijventerrein De Liesbosch in Nieuwegein, waar in 2020 ook al het centrale kruidenierswarendistributiecentrum van 43.000 m2 in gebruik werd genomen. Samen vormen deze twee distributiecentra het grootste gemechaniseerde foodretail distributiecentrum van Europa.

Dankzij dit nieuwe distributiecentrum kunnen winkels nog efficiënter en sneller van versproducten voorzien worden, waardoor Jumbo zo’n 15.000 ritten per jaar kan besparen.“Het maakt ons flexibeler in toevoegen van assortiment en maakt ons minder afhankelijk van de krapte op de arbeidsmarkt. Bovendien draagt het bij aan onze klimaatdoelstellingen doordat we nu ook onze versproducten vanuit Nieuwegein aan onze winkels leveren”, legt Karel de Jong, directeur Supply Chain bij Jumbo. Op het gebied van duurzaamheid streeft Jumbo naar het hoogste duurzaamheidskeurmerk voor gebouwen, de BREEAM 2020-Outstanding-certificering. Om dit te bereiken liggen er ruim 8.000 zonnepanelen op het pand, waarmee het distributiecentrum voorzien wordt van stroom en deels zelfvoorzienend is in energieverbruik. Daarnaast wordt regenwater opgevangen en hergebruikt voor het spoelen van toiletten en is er tijdens de bouw zoveel mogelijk gebruik gemaakt van duurzame en energiebesparende bouwmaterialen. Met deze initiatieven moet het nieuwe pand bijdragen aan de klimaatdoelstelling van Jumbo. Zo wil de keten de uitstoot van CO2 die zij zelf veroorzaakt (scope 1 en 2) in 2030 met 85% hebben verlaagd ten opzichte van het jaar 2022.

In totaal beschikt Jumbo over 6 distributiecentra verspreid over Nederland vanwaar uit alle ruim 700 winkels in Nederland en België worden beleverd, maar ook de drie verschillende e-fulfilment centers. Vanuit die laatste worden 18 thuisbezorglocaties van Jumbo beleverd.