Sainsbury's en Asda moeten minstens 73 winkels verkopen om fusie te laten doorgaan

Sainsbury’s en Asda zullen waarschijnlijk minstens 73 supermarkten moeten verkopen om de fusie te laten doorgaan. Dat blijkt uit een recente studie van Maximise UK, die werd besproken in Retail Gazette.

 

Eind april kondigden Sainsbury’s en Asda, de Britse tak van Walmart, aan dat ze gaan fuseren. In totaal zou de fusie zo'n 13,3 miljard pond kosten, ofwel zo'n 10,9 miljard euro. Dankzij deze deal ontstaat een nieuwe n°1 in de Britse grote distributie, net voor Tesco. Hoewel beide bedrijven eerder aankondigden dat er geen sluitingen zouden volgen, moet de fusie nog goedgekeurd worden door de Britse mededingsautoriteiten, CMA. Het is dus zeker niet uitgesloten dat de nieuwe mastodont nog enkele toegevingen zal moeten doen om de goedkeuring in de wacht te slepen.

 

Maximise UK, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het vinden van de beste locaties voor winkels, heeft daarom een studie uitgevoerd rond de fusie van Asda en Sainsbury’s. Daaruit blijkt dat 6% van het hele winkelpark van beide retailers verkocht zou moeten worden om de deal te laten doorgaan. Concreet zou het daarbij gaan om minstens 73 supermarkten die vooral in het zuidoosten en het noordwesten van Engeland gelegen zijn. En dat aantal zou zelfs nog kunnen oplopen tot 245 winkels, als de verkooppunten van hard discounters Lidl en Aldi, die gemiddeld kleiner zijn, buiten beschouwing worden gelaten. In het verleden hield de CMA echter wel rekening met de discounters, al wogen ze minder zwaar door omdat hun gamma beperkter is, aldus Retail Gazette.

 

De vraag blijft echter wie de winkels van Asda en Sainsbury’s, met een oppervlakte van meer dan 1.900m2, dan wel zal overnemen. Volgens Maximise UK, zijn de panden immers te groot voor spelers als Lidl of Aldi.

 

Auteur: 

l.goethuysen@gondola.be

categorie: 

EUROCIS - NL

Laatste productlanceringen