FNG, het moederbedrijf van onder meer Brantano, Fred & Ginger en Steps, neemt zijn Zweedse sectorgenoot Ellos Group over. Het bedrijf betaalde daar zo'n 229 miljoen euro voor. Dankzij deze overname groeit FNG uit tot een belangrijke speler op de Europese omnichannel markt. 

FNG, het bedrijf boven onder meer Brantano, Fred & Ginger en Steps, heeft via zijn dochteronderneming zijn Zweedse sectorgenoot Ellos Group overgenomen van Nordic Capital en andere aandeelhouders. Ellos Group is een e-commerce marktleider in mode en interieur in Scandinavië, bekend van sterke merken als Ellos, Jotex, Stayhard en Homeroom. De groep heeft in totaal zo’n 1,7 miljoen actieve klanten, stelt 500 mensen tewerk en behaalde vorig jaar nog een omzet van 247 miljoen euro. Ellos Group is andere woorden geen kleintje te noemen. Dat FNG net deze groep in handen krijgt, maakt van FNG dan een belangrijke speler op de Europese omnichannel retailmarkt. De samenwerking tussen Ellos Group en FNG biedt immers belangrijke mogelijkheden om synergieën te realiseren op middellange termijn.

“Ellos Group is marktleider in Scandinavië en biedt een zeer aantrekkelijke mix aan van mode en interieur- en decoratieartikelen, met een sterke positionering van haar eigen merken. In combinatie met haar krachtig platform voor financiële diensten, is dit een ideale aanwinst voor FNG. Wij zien deze transactie als een volgende mijlpaal in het groeiverhaal van FNG”, reageert Dieter Penninckx, oprichter en CEO van FNG.

Ook Ellos Group, dat de laatste jaren flink investeerde in de uitbreiding van zijn gamma en zijn onlinewinkel Homeroon, ziet deze uitbreiding binnen Europa als een logische volgende stap die in een stroomversnelling geraakt met FNG als nieuwe eigenaar. 

Belangrijke omnichannel speler

Met de aanwinst van Ellos Group, verruimt FNG niet alleen zijn interieuraanbod, maar krijgt het ook toegang tot de Scandinavische markt. Daarnaast wordt zijn e-commerce activiteit sterk uitgebreid en zullen er in de toekomst belangrijke synergieën kunnen ontstaan, zowel qua omzetgroei als via optimalisatie van de kostenstructuur. FNG bekijkt bovendien ook of het de financiële diensten die Ellos Group aan haar klanten aanbiedt in Scandinavië ook aan zijn eigen klantenbestand in de Benelux kan aanbieden. 

Volgens FNG zou de jaarlijkse impact van synergieën op de EBITDA op middellange termijn minstens 25 miljoen euro bedragen onder meer door schaalvoordelen via cross-selling, het aanbieden van financiële diensten en de gezamenlijke aankoop via het aankoopplatform van FNG. "Met een pro forma omzet van 759 miljoen in 2018, zal de gecombineerde entiteit een belangrijke speler worden in het Europese mode-, interieur- en decoratiemarkt", voegt FNG er nog aan toe. 

Nordic Capital wordt belangrijke minderheidsaandeelhouder

En dat is niet het enige. Dankzij deze overname zal Nordic Capital, samen met Frankenius Equity AB, een belangrijke minderheidsaandeelhouder worden van FNG

Belangrijk detail: de overname moet wel nog worden goedgekeurd door de bevoegde autoriteiten.