Het Belgische tuincentrum Famiflora krijgt 50% van de aandelen van sectorgenoot Tropiflora in handen. Op die manier wil het bedrijf zijn positie versterken. Momenteel behoudt Tropiflora nog zijn eigen naam.

Famiflora heeft de helft van de aandelen van sectorgenoot Tropiflora overgenomen. Op die manier wil het bedrijf zijn groei verderzetten, nog meer klantgericht werken en zijn positie als referentie in de regio’s West- en Oost-Vlaanderen, Henegouwen en Frankrijk behouden. Beide organisaties vertonen trouwens veel gelijkenissen. Zo zijn ze familiaal verankerd, halen ze elk ruim de helft van hun respectievelijk cliënteel uit Frankrijk, is er een permanent groot gevarieerd, kwalitatief en scherp geprijsd aanbod voor alles voor tuin, huis en dier... “Vanuit een gedeelde hands-on mentaliteit gaan Tropiflora en Famiflora nu samen verder”, reageert Famiflora. 

In eerste instantie behouden beide tuincentra hun eigen naam. “Het seizoen 2020 staat voor de deur en er zijn andere prioriteiten dan een rebranding. Dat is ook niet het belangrijkste voor de klant. We focussen ons eerst op het assortiment en dus op het dagelijks aanbod voor onze klanten”, aldus Christophe Develtere, bestuurder van Tropiflora NV. “En daarnaast zal er uiteraard heel wat ondersteuning geboden worden vanuit de centrale diensten van Famiflora Group, zoals bijvoorbeeld Marketing en Logistiek en Transport, maar ook operationeel kunnen Christophe en Bo op ons rekenen”, stelt Koen Vandenbussche, gedelegeerd bestuurder binnen diverse geledingen van Famiflora Group.

“Bovendien zijn we heel ambitieus en kijken we vooruit naar een mooie toekomst samen. We werken ondertussen al volop aan een nieuw gezamenlijk plan voor de opening van een derde winkel in de regio West-Vlaanderen, Henegouwen of Noord-Frankrijk. Er liggen hiervoor al verschillende dossiers op tafel. Samen sterker, samen groeien... waarbij er duidelijk twee keer “samen” staat, daarvoor gaan we via deze strategische alliantie”, besluiten beide heren.

Frankrijk houdt overname nauwlettend in de gaten 

Volgens non-food retailexpert bij Gondola Group, Chris Van Wesemael, zal deze overname zeker ook in Noord-Frankrijk met argusogen worden gevolgd. “Ik heb ook eerder aangegeven dat de consolidatie in Gardenretail in ons land pas van start gaat, dit is er een belangrijke stap in”, aldus Chris Van Wesemael. "Beide tuincentra samen realiseren immers een totaalomzet waar sommige retailers met heel wat meer winkels nauwelijks boven zitten."

Ter herinnering, Famiflora is goed voor een omzet van 40 miljoen euro, heeft een winkelpark van ruim 25.000 m2, en is daarmee het grootste tuincentrum in België. Tropiflora is daarentegen goed voor zo’n 20.000 m2. Pittig detail: Tropiflora had in 2013 af te rekenen met een zware brand, waarna zaakvoerder Christophe Develtere, alles terug van nul moest beginnen.