Zeven Europese landen verzetten zich tegen de invoeren van Nutri-Score als algemeen voedingslabel binnen de Europese unie. Daarbij Italië, Griekenland en Tsjchië.

Voorbije maandag zaten de Europese ministers van landbouw bij elkaar om een plan te bespreken om de invoer van Nutri-Score in heel Europa te voorzien. Zo’n uniform voedinslabel moet er tegen eind 2022 komen in het kader van de Europese From Farm To Fork-strategie, die in het teken staat van gezonde en duurzame voeding. Het voorstel is om Nutri-Score, dat nu al in verschillende Europese landen gebruikt wordt – ook in België, maar niet verplicht - , naar de hele EU uit te breiden.

Zeven Europese landen – Italië, Griekenland, Tsjechië, Cyprus, Hongarije en Litouwen – verzetten zich daartegen. Zij vinden dat er momenteel al voldoende informatie terug te vinden is op producten om consumenten een bewuste keuze te laten maken, geven ze aan in een open briefdie ze schreven. Ze benadrukken ook dat consumenten door logo’s niet naar misleidende gezondheidskeuzes moeten geleid worden. Niet toevallig scoort olijfolie – geproduceerd in Italië, Griekenland en Cyprus – slechter dan veel andere producten bij de Nutri-Score. Consumentenorganisaties laken de houding van de zeven landen: zij benadrukken dat Nutri-Score in het belang van de consument is.