De Europese Commissie wil dat alle lidstaten de voedselverspilling die door winkels, restaurants en gezinnen wordt gegenereerd tegen 2030 met 30% verminderen ten opzichte van 2020.

De Europese Commissie heeft nieuwe maatregelen aangenomen om een duurzamer gebruik van de natuurlijke hulpbronnen van de EU te stimuleren. De Commissie stelt voor dat de 27 lidstaten tegen 2030 de hoeveelheid voedselafval met 10% verminderen bij de verwerking en productie van voedsel, en met 30% bij de distributie en consumptie (restaurants, cateringdiensten en gezinnen) in vergelijking met het totale volume in 2020 (cijfers berekend per inwoner). De Commissie wijst erop dat in de EU jaarlijks bijna 59 miljoen ton voedsel wordt verspild. Dit komt overeen met 131 kg per inwoner en een totale marktwaarde die wordt geschat op 132 miljard euro. Iets meer dan de helft van deze voedselverspilling (53%) is afkomstig van gezinnen, gevolgd door de verwerkende industrie (20%). Momenteel wordt ongeveer 10% van al het voedsel dat wordt geleverd aan retailers, restaurants, cateringdiensten (kantines, ziekenhuizen, enzovoort) en huishoudens verspild. "Het is gewoon niet aanvaardbaar om voedsel te verspillen op deze schaal, terwijl meer dan 30 miljoen Europeanen zich om de twee dagen geen fatsoenlijke maaltijd kunnen veroorloven en honger wereldwijd opnieuw toeneemt", aldus Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Commissie.

Volgens de Commissie is het verminderen van deze verspilling goed omwille van 3 redenen: "Het voorkomt verspilling van voedsel dat bestemd is voor menselijke consumptie en draagt zo bij aan de voedselveiligheid. Daarnaast helpt het bedrijven en consumenten geld te besparen en vermindert het de milieueffecten van voedselproductie en -consumptie." Voedselverspilling heeft volgens de commissie immers een aanzienlijke impact op het milieu "aangezien het goed is voor 252 miljoen ton CO2-equivalent, of ongeveer 16% van alle broeikasgassen die door het voedselsysteem in de EU worden gegenereerd”, klinkt het.

De Europese Commissie heeft ook voorgesteld om textielafval, dat ook weegt op natuurlijke hulpbronnen, te verminderen. "Ongeveer 78% van het textielafval wordt niet apart ingezameld door consumenten en eindigt als gemengd huishoudelijk afval, bestemd voor verbranding of storting", besluit de Commissie. Alle voorstellen zullen nu door het Europees Parlement en de Raad worden onderzocht.