Het eindejaar komt er met rasse schreden aan, en dus ook de vraag of u voor die gelegenheid een cadeautje moet geven aan uw werknemers of team. En hoewel het in heel wat ondernemingen de gewoonte is, is het zeker geen verplichting. Wel zeker is dat zo’n geschenkje erg geapprecieerd wordt, omdat de medewerkers zich op die manier erkend voelen door hun bedrijf.

Volgens een enquête van Accor Services zouden zowat 73 % van de Belgische ondernemingen in de privésector een eindejaarsgeschenk geven aan hun personeel. De bedoeling hiervan is hen een pleziertje te doen (33 %), hen te bedanken voor hun werk (33 %), de tradities te respecteren (27 %), hen extra te motiveren (26 %) en van het effect te profiteren om het imago van de firma een boost te geven (17 %).

Waarom een cadeautje?

Uw medewerkers hebben een heel jaar lang hard gewerkt. Hen een presentje geven is een goede manier om ze hiervoor collectief te bedanken. Wat voor geschenkje u ook geeft, dit zal altijd zorgen voor een positieve en welwillende uitstraling. Als CEO of afdelingshoofd kan u hiermee scoren. Bovendien zijn cadeautjes een uitstekende manier om uw medewerkers te motiveren en hen aan te moedigen hun werk in uw onderneming voort te zetten. Deze kleine geschenkjes zijn details die uw personeel beschouwt als een voordeel van het werken voor de onderneming. Cadeautjes maken deel uit van de ondernemingscultuur en verstevigen de band tussen directie en medewerkers.

Wat voor cadeautje kiest u?

U hebt besloten om uw medewerkers een cadeautje te doen? Dan wordt het nadenken over iets dat hen plezier kan doen zonder dat u uw budget te buiten gaat.

  • De cadeaubon blijft een vaste waarde. Het is de meest soepele en simpele oplossing. U kan zich ook niet vergissen: iedereen vindt wel iets dat hem of haar aanstaat. Het nadeel van zo’n cadeaubon is dat deze weinig persoonlijk is, en dat uw medewerkers weleens zouden kunnen vinden dat u het niet de moeite vond om na te denken over wat hen echt plezier zou kunnen doen.
  • De voorbereide cadeaulijst: u kan aan uw werknemers een vooraf bepaalde cadeaulijst voorleggen waar bijvoorbeeld drie opties uit kunnen worden gekozen. Zo bent u zeker dat ze krijgen wat ze willen terwijl u tegelijk toch zorgt voor een verrassingselement.
  • Een collectief cadeau waar iedereen iets aan heeft is ook een optie. Denk dan bijvoorbeeld aan een gesofistikeerde koffiemachine, de herinrichting van de ontspanningsruimte, waterfonteintjes op alle verdiepingen enzovoort.
  • Een uitje met het hele team is ook altijd populair en kan bovendien de band tussen het personeel versterken. Samen met de collega’s lekker op restaurant gaan, wijn proeven, kooklessen volgen, cocktails bereiden of zelfs naar de wellness gaan… Mogelijkheden te over en plezier gegarandeerd.

Een kerstcadeautje voor elk van uw medewerkers: ok, dat kost wat. Die kost is echter minimaal wanneer u meerekent hoeveel belang ze hechten aan dat kleine gebaar. U hebt genoeg aan 10 euro per persoon om hen een boeketje bloemen, pralines of een fles wijn te schenken. 20 euro is genoeg voor twee bioscoopkaartjes of een cadeaubon. In sommige gevallen kan u hen ook producten van uw eigen onderneming schenken.

Geen budget? U kan uw medewerkers ook blij maken door hen te belonen met een beetje tijd onder de vorm van een extra vakantiedag of hen toe te laten vroeger te vertrekken op kerst- of oudejaarsavond. In tijden waar iedereen nood heeft aan wat quality time, zal dit waarschijnlijk even hard gewaardeerd worden als een materieel cadeau.

Hoe zit het met de eindejaarspremie?

Heel wat ondernemingen bieden al een eindejaarspremie aan hun personeel. Moet daar dan nog een cadeau bijkomen? Volgens de experten ter zake is het antwoord duidelijk: ja. Een geschenkje krijgen is immers iets heel anders dan een premie ontvangen. De medewerker gaat er immers van uit dat zijn eindejaarspremie deel uitmaakt van zijn loonpakket. Een cadeautje voelt heel anders aan, en word door de personeelsleden beschouwd als een extra inspanning van de werkgever.

Gondola People

Dit artikel is afkomstig van onze website Gondola People. Bent u op zoek naar een nieuwe job of rekruteert u personeel?

Klik hier