Greenyard geeft uitzonderlijk haar vooruitzichten voor de eerste jaarhelft van dit jaar te kennen. En die resultaten zien er goed uit: Greenyard verwacht dat de aangepaste brutobedrijfswinst voor het eerste halfjaar zal afklokken op 43 à 45 miljoen euro. “Een fors herstel ten opzichte van de vorige jaarhelft”, aldus Greenyard. 

Na teleurstellende resultaten de afgelopen twee jaar door de extreem droge zomer van 2018, de terugroepactie door de Listeriabesmetting en de aanhoudende marktdruk, lijkt Greenyard terug aan de betere hand. Het bedrijf liet vandaag weten dat het bedrijf volop aan het herstellen is dankzij de uitvoering van haar transformatieplan en gaf zelfs al de eerste vooruitzichten voor de eerste 6 maanden van dit jaar vrij.  “De winstgevendheid van Greenyard blijft verbeteren zoals gepland dankzij de strikte implementatie van het Transformatieplan, met een sterke focus op marge en winstgevende volumes en het rechtzetten van de overheadkosten. Greenyard verwacht dat de impact van haar plannen nog zal versnellen in de tweede helft van het jaar”, verklaart het bedrijf. 

“Fors herstel ten opzichte van vorige jaarhelft”

Op basis van de huidige en de voorlopige financiële informatie en prognoses, geeft Greenyard uitzonderlijk haar vooruitzichten voor de eerste helft van het jaar te kennen. Greenyard verwacht dat de aangepaste EBITDA, ofwel de brutobedrijfswinst, voor het eerste halfjaar zal afklokken tussen de 43 en de 45 miljoen euro. “Dit betekent een fors herstel ten opzichte van de vorige jaarhelft. Toen bedroeg de EBITDA nog 23,3 miljoen euro”, verduidelijkt Greenyard. 

Omzet zakt met 2,6%

In afwachting van het volledige effect op de volumes die voortvloeien uit de nieuwe samenwerkingen met Carrefour, Delhaize en Tesco, eindigt de omzet van Greenyard momenteel op 1,03 miljard euro. Dat is 28 miljoen euro, ofwel 2,6% minder dan het eerste kwartaal vorig jaar. Toen bedroeg de omzet 1,05 miljard euro. 

Die omzetdaling is onder meer te verklaren door het Fresh-segment dat zijn omzet met 4% zag kelderen van 884,7 miljoen euro tot 849,4 miljoen, door de beëindiging van een aantal verlieslatende verkoopvolumes zoals het uitzonderlijk tekort aan avocado’s en de prijsdruk op bepaalde categorieën zoals druiven, meloenen en citrusvruchten. “Dit effect is nog niet volledige gecompenseerd door de groeiende volumes uit de partnerschappen”, aldus het bedrijf. 

Het Long Fresh-segment deed het daarentegen een pak beter en steeg met 4,1% waardoor de omzet toenam van 174,7 miljoen euro naar 181,9 miljoen. Dat goede resultaat was vooral te danken aan de sterke inspanning in beide divisies die leidde tot een belangrijke groei in de klantensegmenten foodservice en de voedingsindustrie. 

Tom Borman vertrekt uit Raad van Bestuur

Naast de eerste vooruitzichten voor de halfjaarcijfers, maakte Greenyard ook bekend dat Tom Borman zich terugtrekt uit de Raad van Bestuur. “Greenyard dankt de heer Borman voor zijn aanhoudende steun en actieve rol in de Raad van Bestuur van Greenyard tijdens de voorbije jaren, waarin Greenyard en haar Raad van Bestuur het voorrecht hadden te genieten van zijn passie, ervaring en gedrevenheid”, kinkt het in een reactie.