Gisteren werd ons door MasterCard en Banca Monte Paschi Belgio een nieuw type kaart gepresenteerd. Er bestaan al combikaarten waarmee zowel debetbetalingen als krediettransacties mogelijk zijn. Maar de PaschiCombo-kaart biedt nog andere mogelijkheden. Het is namelijk de eerste kaart ter wereld die zoveel functionaliteiten heeft. Aan de voorkant een Maestro debetkaart en aan achterzijde een Mastercard creditcard, biedt deze kaart tevens de mogelijkheid van contactloos betalen, dankzij de PayPass-functionaliteit. Maar daarmee houdt de innovatie nog niet op, want de kaart is ook nog voorzien van een kleine display die de kaartlezer vervangt waarmee online transacties doorgaans worden beveiligd. De consument profiteert dus van een alles-in-één oplossing en een wereldwijd acceptatienetwerk.

Het enige minpuntje is nog dat deze kaart slechts beschikbaar is voor klanten van de Banca Monte Paschi Belgio. Maar de bank staat open voor besprekingen met andere organisaties. “Monte Paschi heeft de wil en de visie gehad. Wij zijn trots dat we met hen konden samenwerken bij de ontwikkeling van deze kaart. Er moesten heel wat hindernissen worden genomen, maar de kaart is er gekomen. We kunnen ons niet beter wensen dan dat andere banken erin geïnteresseerd zijn!” aldus de verklaring van David Dechamps, General Manager Belux van MasterCard Europe.

Hoe werkt het?- MasterCard en Maestro: De consument steekt de kaart in een gewone betaalterminal, kiest of hij met Maestro of Mastercard wil betalen en toetst zijn code in.- Betaling online: Met het beeldscherm kunnen internetbetalingen worden beveiligd. Als de gebruiker heeft besloten of hij via Maestro of Mastercard wil betalen, kan hij met een druk op de knop “press” op zijn kaart een unieke code generen. Dan toetst hij zijn geheime code in, gevolgd door de code op het scherm.- PayPass: Met de PayPayss-functionaliteit kan de consument contactloos kleine bedragen betalen. “2013 zal een scharnierjaar zijn op dit gebied. Binnenkort zal hierover in de omliggende landen uitgebreid worden bericht”, aldus David Dechamps. Begin 2013 zou de plaatsing van nieuwe terminals in een grote supermarkt bekendgemaakt worden.