Delhaize heeft dit weekend besloten om de reclame voor zijn eigen biomelk aan te passen. Daarin stelde de retailer dat klanten enkel nog melk mogen drinken van koeien "die niet worden uitgemolken”. Een oproep die in het verkeerde keelgat schoot bij de Waalse landbouwfederatie FWA, die dan ook eiste dat de reclame werd ingetrokken. 

Er is afgelopen weekend heel wat heisa ontstaan rond de nieuwste melkcampagne van Delhaize. In reclamespots voor zijn eigen biomelk riep de retailer klanten op om enkel nog melk te drinken van koeien die niet uitgemolken worden. Een oproep die in het verkeerde keelgat schoot bij de Waalse landbouwfederatie FWA die deze campagne als een directe aanval op zijn leden zag. 

“De Delhaize-reclame impliceert in nauwelijks verhulde bewoording dat sommige van de Belgische melkveehouders hun dieren slecht behandelen”, reageert de FWA fel. “Deze campagne shockeert dan ook onze boeren die zich allemaal, of ze nu via de conventionele of de biologische weg melk produceren, houden aan bijzonder strikte normen op het vlak van dierenwelzijn.” De FWA riep Delhaize dan ook op om de reclame stop te zetten. Daarnaast richtte de federatie zich met zijn boodschap ook tot de Jury voor Ethische Praktijken inzake Reclame en dreigde het ermee om juridische stappen te ondernemen. “Als er geen bevredigend antwoord komt van Delhaize, zal de FWA uiting geven van haar boosheid met acties op het terrein en zal ze alle mogelijke juridische stappen nemen’”

Gelukkig konden de gemoederen zaterdagochtend bedaard worden. Delhaize besloot immers om de reclame aan te passen en de bewuste zinnen te veranderen. “We betreuren dat deze biomelkcampagne sommige van onze Belgische boeren geschoffeerd zou hebben”, vertelt Delhaize-woordvoerder Roel Dekelver aan Belga . “Het was in de eerste plaats onze bedoeling om aan de buitenwereld te tonen welke inspanningen geleverd zijn om biomelk beter te maken. Het was zeker niet onze intentie om andere melkveehouders te beschuldigen of te schofferen, integendeel. Wij hebben steeds zeer goede relaties met de landbouwers gehad.” Delhaize benadrukt bovendien dat het binnenkort wil samenzitten met de landbouwers om de situatie uit te klaren en de samenwerking in de toekomst te versterken.