Delhaize pakt vandaag in alle kranten uit met een advertentiecampagne waarin het zijn klanten bedankt voor hun geduld en begrip. “Jouw supermarkt. Ook in moeilijke tijden”, staat er te lezen. De boodschap komt er nadat ook ACV Puls juridische stappen aankondigde tegen de keten.

“Bedankt voor je begrip en geduld. Dat is vooral wat we je willen zeggen. We beleven woelige tijden en begrijpen dat alles wat je hoort en leest over de situatie bij Delhaize vragen kan oproepen”, zo begint de tekst van de paginagrote advertentie die vandaag in alle kranten van het land verschenen is. De retailer richt zich rechtstreeks tot zijn cliënteel, dat de voorbije weken moest ondervinden dat de bevoorrading van de winkels niet vlot verliep en dat er tekorten waren. “De afgelopen dagen hebben we in sommige winkels niet de service kunnen aanbieden die je van ons gewoon bent en vond je niet overal je favoriete producten terug.” Delhaize moet vrezen dat het veel klanten verliest zolang de acties duren. In aanloop naar het drukke paasweekend probeerden de vakbonden de bevoorrading vanuit de distributiecentra zoveel mogelijk te blokkeren. De gewapende politie kwam tussenbeide om een nachtelijke blokkade in Zellik op te heffen.

De advertentie komt er op een moment dat de acties bij de eigen winkels op een lager pitje zijn komen te staan. Gisteren bleven slechts 35 winkels dicht, waarvan geen enkele in Vlaanderen. Toch proberen de vakbonden de druk hoog te houden. ACV Puls kondigt juridische stappen aan tegen de supermarkt, omdat er een eenzijdig verzoekschrift gekomen is dat stakingspiketten verbiedt voor de hele maand april. Volgens de vakbond is dat een inperking van het stakingsrecht en heeft de rechter niet naar de argumenten van beide partijen geluisterd. De stap wijst erop dat de twee grootste vakbonden, ACV Puls en BBTK, de strijd tegen Delhaize op een weinig eensgezinde manier voeren: eerder had de socialistische vakbond los van ACV Puls ook al juridische actie aangekondigd. Doordat het protest in intensiteit afneemt, staan de vakbonden meer onder druk. Zij moeten manieren vinden om de strijd tegen het plan van Delhaize levendig te houden. Vandaag trekt een delegatie van de vakbonden naar het hoofdkwartier van Ahold Delhaize in Zaandam, waar een aandeelhoudersvergadering plaatsvindt.