Colruyt Group en Still lanceren een automatisch rijdende pallettruck die het werk van de medewerkers zal aanvullen en vergemakkelijken. De eerste twee exemplaren van dit Self Driving Vehicle (SDV) gaan vanaf vandaag aan de slag in het Colruyt Grou- distributiecentrum Dassenveld in Halle.

De pallettrucks nemen een deel van het werk voor hun rekening. Dankzij hun geavanceerde technologie houden ze rekening met de mensen om zich heen en vinden ze moeiteloos elke pallet in het distributiecentrum terug. “De komst van deze SDV’s is het resultaat van de samenwerking tussen Colruyt Group en Still”, vertelt Kim Vancauwenberghe, verantwoordelijke Colruyt Group Smart Technics, de Innovation hub van Colruyt Group. “Wij ontwikkelden de software, Still verzorgt de vertaling naar de hardware. Het is de juiste optelsom van kracht en intelligentie.” De retailer benadrukt dat de logistieke medewerkers van Colruyt op de werkvloer uitgebreid input hebben gegeven tijdens de verschillende testfases, waardoor zo een oplossing is ontwikkeld die past binnen een drukke en uitdagende logistieke operatie, eigen aan de retailsector. De nieuwe SDV herkent en verwerkt zowel euro- als blokpallets en werd speciaal ontwikkeld voor het wegtrekken van paletten van het receptieplein naar de juiste plaats in het distributiecentrum, waarna de bestellingen voor de winkels door de orderpickers kunnen rondgehaald worden. De pallettrucks, die snel geïmplementeerd en aangepast kunnen worden, zijn bovendien ontworpen voor maximale efficiëntie en robuustheid. “De SDV's helpen ons bij het verplaatsen van paletten binnen het distributiecentrum te Dassenveld in Halle”, aldus Koen De Vos, directeur supply chain bij Colruyt Laagste Prijzen. “Zo kunnen medewerkers ingezet worden in complexere taken of processen die een specifiekere kennis en vaardigheden vragen. Daardoor ontstaan ook nieuwe taken en interacties met de SDV. Onze slogan is niet voor niks “met mens en technologie in harmonie”.

Uitrol

Colruyt Group is alvast erg enthousiast over de nieuwe pallettrucks en wil het concept dan ook snel uitrollen. “De eerste stap is nu de introductie van de SDV’s in de distributiecentra van Colruyt Laagste Prijzen, gevolgd door de distributiecentra van andere winkelformules in Colruyt Group”, vertelt Koen De Vos. “In totaal zal Colruyt Group 85 SDV’s afnemen, waarvan nu de eerst 24 zijn besteld. In parallel praten we verder met Still over de mogelijkheden in de toekomst”. Die laatste zal het concept trouwens exclusief aanbieden voor derden binnen de Benelux.