Naar aanleiding van de tweede editie van het ‘Chocoladesalon’ te Brussel wijst Fairtrade Belgium op de onhoudbare situatie in de cacaoteelt. De vraag naar cacao blijft immers stijgen – tegen 2020 met 30% - maar de productie stagneert. “Binnen vijf jaar is er een tekort van 1 miljoen ton cacao”, klinkt het.

De oorzaak ligt bij de onhoudbare druk op de cacaoteler, meent Fairtrade Belgium: een toenemende cacaospeculatie, verminderde productiviteit en vooral een gebrek aan middelen voor de producenten om hen uit de armoede te halen. “Alleen door een eerlijke prijs voor cacao te betalen wordt cacao telen opnieuw een beroep met toekomst. Dat is vandaag minder dan ooit het geval omdat cacaoteelt onvoldoende opbrengt voor de landbouwers."

Deze situatie staat in schril contrast met de forse prijsstijgingen van cacao op de internationale markten. De prijs van cacao steeg in 2013 met 26% en vorig jaar bedroeg de klim 14%. Deze vraag zal alleen maar stijgen, onder andere door de snel groeiende vraag in groeilanden zoals China. “Voor de consument wordt chocolade op termijn een onbetaalbaar luxeproduct”, waarschuwt Fairtrade Belgium.