Carrefour België experimenteert met autonome bezorging door een robot die is uitgerust met kunstmatige intelligentie. Als de test succesvol blijkt kan de robot worden ingeschakeld voor thuisleveringen binnen 15 minuten.

Carrefour wil meer inzetten op thuisbezorging en schakelt daarvoor de hulp in van artificiële intelligentie. De supermarktketen experimenteert namelijk met de bezorging door een autonome robot. Die is uitgerust met 8 camera's en sensoren die vooraf het bewegingsgebied in kaart hebben gebracht. "Daardoor beweegt de robot veilig, vermijdt hij obstakels en is hij heel zichtbaar dankzij meerdere indicatielampjes", aldus Carrefour. "Bovendien stoot de robot geen CO2 uit."

Carrefour robot
©

Carrefour robot

De test loopt momenteel in het Corporate Village in Zaventem en zal nog tot het einde van het voorjaar duren. Het kantorenpark heeft een oppervlakte van 60.000m² en bestaat uit 6 gebouwen waarin een tiental bedrijven met in totaal 9.000 werknemers gehuisvest zijn. In een eerste fase zal een groep van 20 vrijwillige testpersonen worden samengesteld om de robots uit te testen. In een tweede fase zullen de robots in het hele corporate village leveren.

Concreet zullen de medewerkers van het Corporate Village vanaf volgende week bestellingen kunnen plaatsen via online partnerplatforms. Daarbij kunnen ze kiezen uit de 500 producten die voorhanden zijn in de Carrefour-winkel in het hart van het kantorenpark. Denk daarbij aan vers gesneden fruit en koffiekoeken voor het ontbijt, salades, gezonde kant-en-klare maaltijden en dagverse broodjes die ter plaatse bereid worden in een atelier voor de lunch, evenals gezonde of gezouten en zoete tussendoortjes voor de namiddag. Daarnaast kunnen de medewerkers van het Corporate Village er ook terecht voor hun dagdagelijkse boodschappen.

Leveren binnen 15 minuten

Als de test succesvol blijkt, zal het concept verder getest worden in een hypercentrum waarbij het de bedoeling is dat de robot boodschappen vanuit de winkels naar mensen thuis zal brengen. Op termijn zullen klanten via online platforms bestellingen kunnen plaatsen en zal er binnen 15 minuten geleverd kunnen worden. "Deze dienst zal het aanbod van thuisbezorging uitbreiden naar nieuwe gebieden om thuisbezorging sneller en toegankelijker te maken in heel België", klinkt het bij Carrefour. "De dienst is gericht op stadscentra en zal aanvankelijk beschikbaar zijn in grote steden zoals Brussel, Antwerpen, Luik en Gent. Maar de robot zal ook een revolutie betekenen voor kleine en middelgrote steden die momenteel niet bediend worden door thuisbezorging. De autonome robotbezorging biedt een opportuniteit voor deze gebieden."