Amper enkele dagen na het mislukte overnamebod van bpost op PostNL, slaat de Belgische groep een mooie slag in Nederland met de overname van de DynaGroup. Deze niche-speler is ontstaan uit de reparatie van mobiele telefoons maar inmiddels uitgegroeid tot een logistieke dienstverlener met o.a. de thuislevering van kleine waardevolle artikelen en grote 2XL-producten, alsook fulfilment-diensten. Dochter Dynalogic is ook in België (Sint-Katelijne-Waver) gevestigd.

“De overname van de volledige DynaGroup en haar business units Dynafix, Dynalogic, Dynasure en Dynalinq zal bpost toelaten om nog meer logistieke oplossingen toe te voegen aan haar dienstverlening voor e-commerce klanten”, aldus een gemeenschappelijk communiqué. Deze entiteiten boekten een geconsolideerde omzet van 88,5 miljoen euro in 2015 en een EBITDA van 6,8 miljoen.

Van die omzet wordt ongeveer 40% gegenereerd door Dynalogiq, een aanbieder van logistieke oplossingen voor onder andere de e-commerce. Die is ontstaan omdat de oorspronkelijke activiteit – het repareren van GSM’s en later andere elektronische en elektrische apparaten –nood had een eigen leverdienst om de gerepareerde artikelen sneller aan de klant te bezorgen.  Daarom werd in 2007 gestart met een eigen besteldienst, die nu 600 koeriers telt. Inmiddels worden ook waardevolle artikelen (zoals kredietkaarten, paspoorten, medicijnen en dergelijke) persoonlijk bezorgd. Sinds een jaar of twee is het bedrijf ook actief in de bezorging (en installatie) van 2XL-producten als witgoed, televisies, meubels, bedden en grote sporttoestellen. Voor die laatste activiteit is onder andere Bol.com een grote klant.

Sint-Katelijne-Waver

Dynalogic biedt ook op- en overslagdiensten en fulfilment aan vanuit vier distributiecentra in Nuth, Woerden, Breda en Sint-Katelijne-Waver. Een belangrijke klant van het Belgische DC  is sinds 2011 Telenet, waarvoor Dynalogic de e-commerce en telesales-orders verwerkt en bezorgt.  Deze orders bestaan uit mobiele telefoons, een sim-kaart, een contract, een factuur en eventueel accessoires.

Portfolio

“De logistieke activiteiten van DynaGroup staan heel dicht bij de eigen kernactiviteiten van bpost. Tevens heeft het bedrijf  zich met succes gespecialiseerd in een volledige portfolio aan geïntegreerde end-to-end oplossingen en software die een duidelijke meerwaarde bieden aan onze pakjesklanten”, zegt Koen Van Gerven, de CEO van bpost. Zo heeft de divisie Dynalinq software ontwikkeld om de systemen van winkels, telesales en webwinkels met elkaar te verbinden.

Verder onder eigen naam

DynaGroup zal onder eigen naam verder gaan als zelfstandige “personalized logistics” divisie binnen bpost.  “Met de slagkracht van bpost achter ons, kunnen wij onze snelle groei-ambities als innovatieve logistieke dienstverlener niet alleen in de Benelux, maar ook daarbuiten nog beter realiseren. Onze added value services vullen de bpost-diensten aan en de gezamenlijke portfolio betekent een sterk logistiek aanbod voor onze klanten,” stelt Volgens Dick Wammes, de CEO van DynaGroup.