Biowinkelketen The Barn gaat zelf aan landbouw doen. De Brusselse winkel huurt 1,2 tuinbouwgrond in Chaumont-Gistoux, in Waals-Brabant. Binnen enkele jaren wil de keten het project uitbreiden.

Verticale integratie krijgt steeds meer navolging bij retailers. The Barn, dat 5 biomarkten heeft in Brussel en één in Antwerpen en 140 mensen tewerk stelt, werkt vandaag al zoveel mogelijk via korte keten samen met boeren binnen een straal van 40 kilometer, maar gaat nu ook de tuinbouwgrond van leverancier Les Potagers de la Grange in Waals-Brabant overnemen. “We hadden een project in gedachten in Tongrinne, maar door omstandigheden kregen we het voorstel om de gronden in Chaumont-Gistoux over te nemen. Omdat die al rendabel zijn, winnen we al meteen twee jaar in onze planning”, zegt mede-oprichter Quentin Labrique in L’Echo.

Het voordeel is dat The Barn zelf kan toezien op de productie en op de duurzaamheidseisen die het stelt, terwijl de bewerkers een vast inkomen krijgen. De gronden in kwestie zijn goed voor zo’n 10% van het volume in het filiaal in Etterbeek. Bedoeling is om van dichtbij kennis te maken met de landbouwproductie en na een drietal jaren meer gronden te gaan bewerken. Eerst wil The Barn kleinere gronden (kleiner dan 5 hectare) in handen nemen, daarna wil het overschakelen op grotere (meer dan 5 hectare). Lafabrique voegt er nog aan toe dat de keten tegen volgend jaar twee bijkomende winkels hoopt te openen.