BelOrta opende zopas in Borgloon een nieuwe verpakkingsloods. Met deze investering van 6,5 miljoen euro verankert de groenten- en fruithandelaar zich in het hart van de fruitstreek. Volgens het bedrijf toont het zo zijn geloof in de toekomst van de telers, ondanks de huidige precaire situatie in de hardfruitsector.

Met het openen van de nieuwe verpakkingsloods wordt de opslagcapaciteit in Borgloon uitgebreid. In de 10.000m² grote loods is niet enkel het aantal laadkades verhoogd van drie naar acht, maar de telers krijgen nu ook de mogelijkheid om flexibeler hun leeggoed af te halen. “Door de optimalisatie van de werking bieden wij de telers de mogelijkheid om hun bestellingen van kisten, dozen en inpakmaterialen zelfs vooraf te melden om op die manier efficiënter geholpen te worden”, zegt Dirk Bertels, voorzitter van BelOrta, naar aanleiding van de inhuldiging.

“Door opeenvolgende logistieke en commerciële investeringen in Borgloon wil BelOrta zich verder verankeren in Limburg en verstevigt ze haar positie als draaischijf voor de fruithandel in België”, benadrukt hij.  “Door ruimte te laten voor eventuele toekomstige uitbreidingen, met onder andere op korte termijn het plaatsen van een middelgrote windmolen en zonnepanelen, tonen we dat we nog verder willen groeien in Borgloon,” voegt Philippe Appeltans, directeur van BelOrta, toe.

Het bedrijf zet fors in op  duurzame verpakkingen. Dat wordt nu ook doorgetrokken naar de nieuwe verpakkingsloods. Zo werd het gebouw zo goed mogelijk geïsoleerd en werden energiezuinige luchtfilters geplaatst. Verder wordt het regenwater gebruikt in technische voorzieningen zoals in WC’s en bij poetsgelegenheden. Ook is het gebouw voorzien van een sprinklerton, waarin 650.000 liter water wordt opgeslagen dat gebruikt kan worden als bluswater bij calamiteiten.

“Als stadsbestuur zijn we heel trots op deze nieuwe verpakkingsloods, die op een termijn van 10 maanden werd gerealiseerd. Dit toont de slagkracht van de telers wanneer ze coöperatief samen naar de markt gaan”, stelt burgemeester Eric Awouters nog.

Veiling Borgloon trad in 2014 toe tot BelOrta, de groenten- en fruitcoöperatieve uit Sint-Katelijne-Waver, tevens de grootste groenteveiling van Europa. Plaatselijke fruittelers plaatsten toen wat vraagtekens bij de operatie, vooral omwille van het grote verschil in omvang. Ze vreesden voor de verankering van de veilingsite. Ook het gemeentebestuur deelde die bezorgdheid, gezien het belang van de fruitteelt voor de streek. Van de 3.650 hectare akkers op het grondgebied van Borgloon is de helft beplant met fruit. De nieuwe verpakkingsloods neemt dus deze vrees weg.