De Belgische douane is gestart met de implementatie van BE-GATE, een systeem dat ervoor zorgt dat internationale e-commerce pakjes versneld afgehandeld kunnen worden. In Europa bestaat er geen uniform douanesysteem voor het afhandelen van deze pakjes. België neemt op dit gebied het voortouw.

Liege Airport en Brussels Airport zijn nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling door de douane van BE-GATE. Via beide luchthavens passeren dagelijks letterlijk honderdduizenden e-commerce pakjes afkomstig uit de hele wereld. Met de komst van Alibaba/Cainiao in Luik groeit deze trafiek nog sneller. De Belgische douane ontwikkelde het BE-GATE platform om in te spelen op deze snelle toename. In de sector van de e-commerce zijn immers snelle leveringen en dus ook een snelle vrijgave van de goederen noodzakelijk. Dankzij dit platform kunnen grote hoeveelheden gegevens op korte tijd verwerkt worden. Daarnaast maakt het efficiëntere douanecontroles mogelijk op basis van risicoanalyse en zorgt het voor een verbeterde communicatie, met een maximale transactiesnelheid als gevolg.

Met BE-GATE kunnen gecertificeerde e-commerce operatoren een groot aantal aankomstmeldingen in één enkele transactie aan de douane melden. Alle pakketten die niet voor controle geselecteerd zijn, worden onmiddellijk vrijgegeven.

Ook de havens van Antwerpen en Zeebrugge waren bij de ontwikkeling van BE-GATE betrokken. Niet alle e-commerce bestellingen zijn uiterst tijdsgevoelig en sommige zendingen zijn te groot om per vliegtuig vervoerd te worden. Die zendingen komen ook per zeecontainer naar Europa.

BE-GATE is ontworpen voor zowel import- als exportstromen. Dat betekent dat Belgische bedrijven die bijvoorbeeld in China verkopen kunnen profiteren van deze versnelde douaneafhandeling.