BNP Paribas Fortis, Belgacom en Accenture bundelen hun krachten voor de ontwikkeling van een "in-App commerce”-oplossing. De Belgian Mobile Wallet is een mobiele applicatie die eind 2013 zal gelanceerd worden in pilootversie. De volledige implementatie is gepland voor het voorjaar van 2014. De app wil een echte mobiele portemonnee zijn die gebruiksvriendelijk en veilig is en geschikt is voor mobiel betalen, virtuele ticketing, e-couponing en getrouwheidskaarten.

Vandaag de dag heeft 4 op 10 Belgen een smartphone. Een commercieel succesverhaal dus dat vooral te danken is aan de vele app’s die op smartphones draaien. Maar kunnen de mobiele toepassingen ook voor de handelaars de verkoop stimuleren? Als we het aantal aanvragen voor mobiel betalen vandaag bekijken, worden ze nog al te vaak beperkt op vlak van bruikbaarheid, betaling en/of veiligheid.

Het is uit deze vaststelling dat de samenwerking tussen BNP Paribas Fortis en Belgacom voortkomt. Concreet willen ze dat de consument bijvoorbeeld zijn cinematicket, zijn buskaartje en popcorn via verschillende applicaties kan betalen. De betaling en ontvangst van de tickets e.d. zal "in-app” worden behandeld. Spaarpunten worden ook direct naar de rekening van de consument doorgegeven.

“Drie weken eerder kondigden we de lancering aan van de MasterPass-betalingsportefeuille als toekomstige oplossing voor e-commerce. Vandaag zetten we een nieuwe belangrijke stap door het gebruik van MasterPass uit te breiden tot 'in-app commerce'. Dit maakt mobiele betalingen mogelijk op precies de plaats waar we denken dat de consumenten hun aankopen in de nabije toekomst zullen doen: in de app. Zowel de mobiele app als de MasterPass is voor de verbruiker geheel gratis. Door de betalingsmodule te bundelen met een reeks diensten met toegevoegde waarde, zoals ticketing, e-couponing en getrouwheidsprogramma's zijn we overtuigd van de baten die onze oplossing zal hebben voor handelaars en verbruikers.”, zegt Peter Vandekerckhove, Managing Director bij BNP Paribas Fortis.

Bovendien is de Belgische Mobile Wallet gebaseerd op een open ecosysteem. Het zal toegankelijk zijn voor elke Belgische smartphonegebruiker die een bank- of kredietkaart heeft van om het even welke Belgische bank en een mobiel data abonnement bij één van de Belgische mobiele operatoren.