De Belg Stefaan Vansteenkiste is aangesteld als ceo van de Britse warenhuisketen Debenhams. Zijn taak is de zwaar noodlijdende keten terug op het goede spoor brengen.

Debenhams was ooit een van de grootste warenhuizen van Groot-Brittannië, een icoon van de Britse retail. Vandaag blijft van de glorie bijna niets meer over. In april name schuldeisers van Debenhams de controle over de warenhuisketen over. De aandelen werden daarmee zo goed als waardeloos geworden. Kredietverstrekkers stopten het bedrijf geld toe, waarmee werk kon gemaakt worden van een reorganisatie. Stefaan Vansteenkiste is een saneringsspecialist die eerder aan de slag was als crisismanager bij onder meer Intertoys, kledingmerk Dockers en pretpark Walibi. Hij kwam in april aan boord als chief restructuring officer en werkte nauw samen met de top van het bedrijf bij het uittekenen van een nieuw businessplan. 

Tot tevredenheid van de aandeelhouders, zo blijkt, die de West-Vlaming promoveren tot ceo. “De retailindustrie staat voor een uitdagende omgeving en iedereen bij Debenhams erkent dat. Maar we hebben een helder plan. Met een herschikte balans hebben we een robuust platform waarop we de turnaround kunnen bouwen”, aldus Vansteenkiste in een mededeling. De warenhuisketen kondigde in april aan dat het de vijftig slechtst draaiende winkels zou sluiten, waardoor 4.000 jobs verdwenen. Er blijven nu nog 110 winkels in Groot-Brittannië open.