Bart Smit vraagt maandag 28 september het faillissement aan. Dat heeft de raad van bestuur van de speelgoedketen beslist tijdens een buitengewone ondernemingsraad. 

Dat Bart Smit het faillissement aanvraagt komt niet geheel verrassend. De speelgoedketen, die tot begin vorig jaar in handen was van Blokker Holding, was de afgelopen jaren al verlieslatend. Blokker Holding had immers af te rekenen met enorme concurrentiële druk door onder andere de opkomst van Action, de bevestiging van de terugkeer van Hema en de situatie binnen de speelgoedmarkt. Daarom besloot de keten in 2017 om zijn andere dochterondernemingen waaronder Bart Smit te verkopen en zich enkel te richten op zijn Blokker-vestigingen. Vorig jaar vond Blokker een overnemer voor zijn speelgoedketen in de vorm van Maxi Toys. Toch had Bart Smit nog steeds af te rekenen met een omzetdaling als gevolg van noodingrepen in 2019 door minder voorraadaankopen. Daarbij kwamen dit jaar nog de verplichte winkelsluitingen die de situatie enkel verergerde en het bedrijf dwong om op 5 mei, na vergeefse onderhandelingen met banken om financiële steun te krijgen, een gerechtelijke reorganisatie aan te vragen. Midden mei startte de ondernemingsrechtbank van Henegouwen, afdeling Bergen, de procedure en ging het via een gerechtmandataris op zoek naar mogelijke kopers om het bedrijf alsnog te redden. Tot nu toe kwam er geen concreet overnamebod binnen. “Daarom ziet de raad van bestuur zich genoodzaakt om maandag het faillissement aan te vragen”, laat het bedrijf weten. Bart Smit telt in België 108 medewerkers en heeft in totaal 26 winkels, waarvan 24 in Vlaanderen en 2 in Wallonië. 

De faillissementaanvraag van Bart Smit heeft geen enkele invloed op de keten Maxi Toys, die net zoals Bart Smit behoort tot de Maxi Toys Group. Maxi Toys en Logitoys, beiden onderdeel van de groep, werden in augustus overgenomen door de Franse sectorgenoot King Jouet. 117 winkels in Frankrijk en België werden zo gered.