De ondernemingsrechtbank van Bergen heeft het overname bod van Maxi Toys door King Jouet goedgekeurd. Daardoor worden 826 jobs in ons land gered en blijven 117 winkels in België en Frankrijk over.

Op 18 mei vroeg Maxi Toys, de speelgoedketen met 200 winkels in vooral België en Frankrijk, onder de procedure voor juridische reorganisatie geplaatst te worden door ondernemingsrechtbank van Bergen. Verschillende veranderingen bij de aandeelhouders, waarbij het overging van het Nederlandse Blokker naar het Portugese Green Swan, had het bedrijf eerder verzwakt dan versterkt. In een markt die de concurrentie van e-commerce stevig voelde, kwam de corona-crisis als een bijkomende, fatale shock.

Op 24 juni deed King Jouet, waar de familie Gueydon achter schuilt, een aanbod gedaan om 2/3 van de activa van Maxi Toys over te nemen via een nieuwe entiteit genaamd New MT, zelf geassocieerd aan King Jouet. Dat aanbod werd goedgekeurd door de ondernemingsrechtbank van Bergen. Het bod voorziet het verder zetten van de naam Maxi Toys en van de huidige directieploeg, die op autonome manier zal werken. Op die manier blijven 826 jobs behouden op een totaal van iets meer dan 1.200. De Belgische centrale van Maxi Toys en het entrepot in Houdeng-Goegnies blijven gegarandeerd operationeel. In België blijven 20 van de 26 winkels open, net als twee City-winkels. In Frankrijk worden 96 van de 129 winkels overgenomen.

Grote ambitie

Met bijna 350 winkels zullen King Jouet en Maxi Toys, die onafhankelijk van elkaar zullen bestaan, een omzetcijfer van zowat 400 miljoen euro hebben. "De complementariteit van de ketens, mogelijke synergieën, de verwante managementcultuur maken dat deze deal mooi perspectieven biedt en Maxi Toys de middelen heeft om de huidige uitdagingen aan te gaan", zegt Philippe Gueydon, ceo van de groep King Jouet. "Op een niet zo makkelijke markt, met hele scherpe concurrentie en de noodzaak om zich aan te passen aan nieuwe consumptiegewoonten, hebben we via King Jouet heel wat expertise en ervaring om ambitieus te zijn. 

Alain Hellebaut, ceo van Maxi Toys, is blij met de overname: "Onze keten verkeerde in moeilijkheden, maar had stevige en gezonde fundamenten. De overname door New MT laat toe om in eerste instantie het seizoen van Sinterklaas en Kerst goed aan te pakken, de stabiliteit te garanderen en de kracht, de digitalisering en de differentiatie te geven die van King Jouet een succes maken.

King Jouet werd in 1989 opgericht door de familie Guyedon, die sinds 2000 ook een site ontwikkelde, jouet-online.com, die vandaag king-jouet.com heet. De Italiaanse groep Prenatal Retail Group, Europees leider in kinderproducten, heeft een participatie van 51% in de Groupe King Jouet. De keten is een van de eerste omnichannel-spelers in Frankrijk. De groep realiseert een omzet van van 250 miljoen euro en heeft meer dan 1.000 werknemers.