Amazon heeft een overeenkomst getekend om 4 miljard dollar te investeren in de AI-start-up Anthropic, waarmee het de concurrentie aangaat met Microsoft en Google.

Aanvankelijk werd verwacht dat de investering 1,25 miljard dollar zou kosten, maar de overeenkomst die Amazon maandag tekende klokte uiteindelijk af op een bedrag van 4 miljard dollar. Het is een strategische samenwerking tussen de multinational en de snelgroeiende AI start-up. De overeenkomst bepaalt ook dat Anthropic het cloud computing-platform van Amazon en zijn AI-chips mag gebruiken om zijn modellen te maken.

Anthropic is de belangrijkste concurrent van Open AI, de groep achter de beroemde ChatGPT, en werd eerder dit jaar gewaardeerd op bijna 5 miljard dollar. Ook de chatbot Claude van Anthropic is in rechtstreekse concurrentie met die van Open AI en is al een van de AI-producten die beschikbaar zijn via AWS's Bedrock-service, waarmee Amazon-klanten generatieve AI-toepassingen in de cloud kunnen maken. Volgens de AWS-directeur is de nieuwe overeenkomst een uitbreiding van de samenwerking tussen de twee bedrijven en zou Anthropic toegang krijgen tot een aanzienlijke hoeveelheid Trainium-chips om toekomstige versies van zijn foundation-modellen te trainen.

Hoewel de Amazon-Anthropic alliantie de 300 miljoen dollar die Google vorig jaar in de start-up pompte lijkt te overschaduwen, hebben de twee partners geen exclusiviteitsovereenkomst getekend. Concurrent Microsoft had daarentegen miljarden geïnvesteerd in Open AI en werd daarmee de exclusieve leverancier van cloud computing.