Amazon heeft besloten om zijn distributiecentra in Frankrijk twee dagen langer te sluiten, tot en met 22 april.

Vorige week besliste Amazon om zijn Franse distributiecentra vijf dagen te sluiten, nadat een rechtbank beslist had dat het bedrijf enkel nog essentiële producten mag verkopen. Vandaag maakt het bedrijf bekend dat het die sluiting met twee dagen verlengt, tot en met 22 april. "We staan nog altijd perplex door de beslissing van de rechtbank van Nanterre en we hopen dat ons beroep op 21 april zal gehoord worden. In afwachting houden we onze distributiecentra gesloten", aldus Amazon.

De multinational kondigde intussen wel aan dat de producten die via de cataloog beschikbaar zijn kunnen besteld en geleverd worden. "Amazon doet er alles aan om de wet te omzeilen door te leveren vanuit het buitenland. Maar dat stelt grote problemen omdat er meer mensen ingeschakeld worden, waardoor het gevaar op besmetting groter wordt. Amazon weigert om een evaluatie te doen van de gezondheidsrisico's voor al zijn werknemers, zoals wij vragen", zegt Ludovic Voet van de European Trade Union Confederation aan de RTBF.

Amazon zegt dat het geen mogelijkheid ziet om een selectie te maken van niet-essentiële en essentiële producten. "Dat kunnen ze wel en ze zijn er ook mee bezig in de VS, omdat de vraag er zo explosief groeit. Het probleem is vooral dat voedingsproducten, medicamenten en hygiënische producten maar 10% van hun aanbod uitmaken. Daarom willen ze hun volledige assortiment blijven aanbieden", aldus Ludovic Voeten. Volgens de vakbondsman wil Amazon van de crisis profiteren om zijn marktaandeel uit te breiden ten koste van talloze retailers.