Alken-Maes investeert 3,7 miljoen euro in een dry hopping-brouwinstallatie. Daardoor kan de brouwerij in Alken voortaan bieren brouwen die nog meer gehopt zijn, waaronder het Amerikaanse Laguntas, het Franse Gallia en het Nederlandse Brand. 

Alken-Maes gaat voortaan meer bieren produceren in zijn Alkense brouwerij dankzij de nieuwe dry hopping-brouwinstallatie die sinds vandaag operationeel is en waar het bedrijf maar liefst 3,7 miljoen euro voor neertelde. De installatie maakt het mogelijk om bieren te brouwen die nog meer gehopt zijn. Dieter Duchateau, teamleader brewing bij Alken-Maes, legt uit: “Hop is een van de vier basisingrediënten van bier. Bij de meeste Belgische bieren wordt hop toegevoegd aan het begin van het brouwproces als het brouwmengsel wordt gekookt. De dry hopping-techniek ontleent zijn naam aan het feit dat de hop in een latere fase, namelijk tijdens de vergisting of maturatie van het bier, droog wordt toegevoegd. De hop wordt daarbij uiteraard nat, maar niet gekookt. Hierbij worden essentiële oliën uit de hop onttrokken en komen nog meer hoparoma’s vrij. Een bekend voorbeeld van dry hopping-bieren zijn de zogenaamde IPA-bieren."

Dankzij de nieuwe installatie kan Alken-Maes voortaan meer buitenlandse bieren van moederbedrijf Heineken produceren in België. Iets wat eerder al het geval was met Desperados, dat sinds drie jaar ook in ons land wordt geproduceerd en kadert in de duurzaamheidsstrategie van het bedrijf om steeds meer lokaal te gaan produceren. “Op dit moment zitten we in de laatste testfase om hier in Alken het bier Lagunitas IPA te brouwen voor de Belgische, Nederlandse en Franse markt. Dat is een Amerikaanse IPA uit Californië met een alcoholpercentage van 6.2% die een verfrissende citrussmaak combineert met subtiele toetsen van karamel", vertelt Ellen Mertens, meesterbrouwer bij Alken-Maes. "Naar verwachting zal het bier eind mei in de winkelrekken staan en op vat beschikbaar zijn." Maar dat is niet het enige. Binnenkort zouden ook het Nederlandse Brand IPA en het Franse Gallia toegevoegd worden aan het palmares van de Alkense brouwerij, inclusief hun alcoholvrije varianten, zo meldt De Tijd. Op een Cristal met nog meer hop is het voorlopig nog even wachten, aangezien het bedrijf vorig jaar pas zijn nieuwe Cristal XTRA heeft gelanceerd.