De Europese foodretail lijkt een beetje op voetbal: er vinden altijd transfers plaats. Eurelec, de gezamenlijke inkoopgroep van E.Leclerc en Rewe, heeft vandaag bekendgemaakt dat Ahold Delhaize zal toetreden tot de groep. Ook al was Ahold Delhaize al verbonden met E.Leclerc en Rewe via Coopernic, en is het ook lid van de AMS Alliantie.

"E.Leclerc en Rewe hebben een overeenkomst getekend met de groep Ahold Delhaize, die in Nederland gevestigd is, om deze als derde lid te verwelkomen”, laat aankoopcentrale Eurelec weten in een persbericht. De mededingingsautoriteiten moeten natuurlijk eerst nog hun goedkeuring geven, maar van zodra dat gebeurd is "zullen de voorbereidingen in 2024 starten. De gezamenlijk inkoop is voorzien in 2025”, vervolgt Eurelec.

Wouter Kolk, CEO van Ahold Delhaize Europa en Indonesië, rechtvaardigt deze stap door de noodzaak om alle spelers op gelijke voet te plaatsen met leveranciers: "We zien prijsverschillen tussen Europese landen die niet objectief verklaard kunnen worden, enkel door het feit dat bepaalde leveranciers dezelfde producten tegen verschillende prijzen verkopen. (...) We zijn het aan onze consumenten verplicht om de voedselprijzen betaalbaar te houden in deze moeilijke tijden en hen toegang te geven tot een echte interne Europese markt.”

E.Leclerc en Rewe waren geïsoleerd geraakt in het spinnenweb van inkoopallianties. En hoewel de twee distributeurs eerder uit elkaar waren gegaan, hebben ze besloten om in 2016 samen Eurelec op te richten, een alliantie die rechtstreeks verantwoordelijk is voor de inkoop bij grote internationale leveranciers. Ondertussen had Rewe zich echter ook aangesloten bij E.Leclerc via Coopernic, de alliantie die verlaten was door de meeste van haar stichtende leden: Colruyt, Coop, Conad. Zij waren vertrokken om Agecore te vormen. Ahold Delhaize had zich inmiddels al aangesloten bij Coopernic en was het machtigste lid van AMS in Amsterdam.

Ben je in de war? We kunnen het je niet kwalijk nemen... Wat is de rol van elke alliantie waar Ahold Delhaize deel van uitmaakt? AMS probeert de inkoop van de huismerken van haar leden te versterken in plaats van namens hen te onderhandelen met de zwaargewichten in de sector. Coopernic is een centraal orgaan dat voor haar leden "bovenop" de lokale inkoopvoorwaarden onderhandelt, in ruil voor "commerciële diensten". En Eurelec tot slot gaat nog verder op het gebied van integratie: het vormt een coöperatieve inkoopmaatschappij en fungeert als één aanspreekpunt voor de grote internationale leveranciers, die Eurelec één factuur sturen voor de groepsaankopen van zijn leden.