De socialistische transportvakbond BTB heeft vrijdagvoormiddag actie gevoerd aan de ingang van Ikea in Zaventem. Volgens de chauffeursbond werken multinationals zoals de Zweedse woonwarenhuis de sociale dumping in de hand door transportopdrachten aan de goedkoopste aanbieder te gunnen.

Volgens vakbondsman John Reynaert zijn niet alleen de transportbedrijven verantwoordelijk voor de werkomstandigheden van hun chauffeurs, maar ook de opdrachtgevers. “Zij vragen steeds goedkopere transportprijzen, zonder enige aandacht voor de werk- en leefomstandigheden van de chauffeurs”, zegt hij. “Veel transporteurs die voor multinationals als Ikea werken, zetten Oost-Europese chauffeurs in, die weken aan een stuk in hun truck moeten leven en onderbetaald worden”.

De actie in Zaventem duurde twee uur en verliep zonder problemen. Ze bleef beperkt tot het uitdelen van pamfletten aan de klant. De actie werd overigens gedoogd door het bedrijf, op voorwaarden dat de militanten de winkel niet zouden binnentreden.

Volgens Reynaert is er al een jaar geleden overleg geweest tussen de Europese transportbonden en de directie van Ikea in Malmö, maar dat liep op niets uit.

Een Ikea-woordvoerster benadrukt dat niet Ikea België de transporten organiseert, maar Ikea Transport Global. “Maar dat neemt niet weg dat we deze zaak zeer serieus. Ze benadrukt dat het bedrijf het zeer belangrijk vindt dat elke chauffeur die Ikea-producten vervoert, in goede en eerlijke omstandigheden kan werken. Daarvoor is een gedragscode ontwikkeld met duidelijke en strenge vereisten bepaalt voor transportleveranciers wat betreft lonen, werkomstandigheden en het naleven van de wet. Als er overtredingen worden vastgesteld, worden er procedures opgestart, die kunnen gaan tot het stopzetten van de samenwerking”, klinkt het. Ook zegt ze dat Ikea open staat voor dialoog. Vermoedelijk wordt in september een nieuwe overlegvergadering op internationaal niveau georganiseerd.