De Zuid-Afrikaanse mededingingsautoriteit heeft groen licht gegeven voor de overname van SAB Miller door AB InBev. De concurrentiewaakhond verbindt wel een reeks voorwaarden aan haar goedkeuring.

Om de Zuid-Afrikaanse bierbrouwer SAB Miller te mogen overnemen, moet AB InBev ciderproducent Distell afstoten. Iets wat AB InBev eerder al zei binnen de drie jaar te doen. Daarnaast kroonkurkenfabrikant Coleus, waar SAB Miller een meerderheidsbelang in heeft, ook diensten blijven leveren aan de concurrerentie. Ook wil de concurrentiewaakhond dat de gecombineerde biergroep garanties inbouwt voor het handhaven van een eerlijke en vrije concurrentie. Zo moeten concurrerende brouwers moeten voldoende toegang blijven krijgen tot de winkelrekken. 

“Wij zijn verheugd door de beslissing van de Competition Tribunal om onze voorgestelde bedrijfscombinatie met SAB Miller goed te keuren in Zuid-Afrika, een markt die een belangrijke rol zal spelen in het gecombineerde bedrijf”, zegt Carlos Brito (CEO AB InBev) in een persbericht.

AB InBev wijst erop dat het ondertussen al in 16 regio’s groen licht heeft gekregen voor de fusie. De brouwer zegt daarom goed op weg te zijn om de fusie in de tweede helft van 2016 af te ronden.