Een onderzoek van Het Belang van Limburg bij zes supermarkten heeft uitgewezen dat bijna alle Belgische supermarktketens nog te vaak maaltijdcheques toelaten voor de aankoop van non-food producten. Vouchers Issuers Association (VIA), de federatie van uitgevers van maaltijdcheques, bekent dat er nooit controles werden uitgevoerd, maar wil nu overgaan tot actie.

De wet luidt dat klanten maaltijdcheques enkel mogen bovenhalen om een maaltijd of verbruiksklare voeding te betalen. Het Belang van Limburg deed de test en bezocht onaangekondigd zes supermarkten in Limburg. Het resultaat? Maar liefst vijf van de zes supermarkten houdt geen rekening houden met het verbod.

Voor het onderzoek kochten de onderzoekers in kwestie steeds een zak chips en een pak zakdoeken, en probeerden de rekening af te handelen met een Sodexo-kaart, één van de uitgevers van maaltijdcheques. Al bleek vrij snel dat elke winkelketen zijn eigen richtlijnen heeft opgesteld bij het gebruik van maaltijdcheques.

Door de mazen van het net

Bij Aldi, Albert Heijn, Colruyt en Delhaize gaan de kassamedewerkers akkoord wanneer de onderzoekers zakdoekjes met maaltijdcheques willen betalen. Bij Lidl lukte het hen tweemaal om een pak zakdoeken met maaltijdcheques te betalen, al gaf de kassamedewerker aan dit eigenlijk niet mag. “Maar nu heb je geluk dat ik hier zit”, klinkt het nog.

Julien Wathieu, woordvoerder bij Lidl, beseft dat dit niet door de beugel kan. Om zulke fouten in de toekomst te vermijden wil Lidl een geautomatiseerd kassasysteem invoeren. “Op dit moment zitten we in een testfase, maar vanaf begin 2020 zullen onze kassa’s automatisch aangeven wat voeding is en wat niet. Zo zal de klant voor non-food automatisch op een andere manier moeten betalen dan met maaltijdcheques”, vertelt Julien Wathieu aan Het Belang van Limburg.

Geautomatiseerd kassasysteem

Carrefour werkt al langer met zo’n geautomatiseerd kassasysteem en is voorlopig de enige. Zo’n systeem geeft bij het afrekenen automatisch aan wat wel en wat niet met maaltijdcheques betaald kan worden. “Dat komt omdat onze producten op voorhand worden gecodeerd. Onze geautomatiseerde kassa’s pikken die codes automatisch op en onze kassiers hebben hier geen invloed op”, verduidelijkt Baptiste Van Outryve, woordvoerder bij Carrefour, aan de krant.

Tijd voor actie

De federatie van uitgevers van maaltijdcheques, Vouchers Issuers Association (VIA) kan dit alles behalve smaken, maar beweert dat de meeste winkeliers in ons land de wet naleven. Nochtans heeft de VIA noch de bevoegde federale overheidsdienst controles uitgevoerd. “Het zou wel kunnen dat handelaars hun kassasystemen nog moeten aanpassen, dat vergt tijd, geld en opleiding van het personeel. Het is jammer dat grote supermarktketens die de middelen hebben dit toelaten. We gaan handelaars bevragen en hen herinneren aan de juiste procedure”, concludeert VIA-voorzitter Olivier Bouquet in Het Belang van Limburg.  

Erwin Vandenbosch