Op 1 juni vond in Kinepolis Imagibraine één van de belangrijkste evenementen van de Gondola Group plaats: Gondola Day. Als inleiding voor deze dag, die vanaf het begin inspirerend was, hebben verschillende experts met een publiek van 600 professionals hun visie op de markt gedeeld. De deelnemers kregen meteen een aantal goede tips over hoe waarde kan worden gecreëerd in de retail en de FMCG.

Share of Life, customer journey en buitenlandse opportuniteiten

De boodschap van Megan Clarken, President of Products Leadership & International Media bij Nielsen is overduidelijk. “We kunnen niet zomaar wachten tot het gebeurt, we moeten zelf aan de slag gaan met digitaal.” De online markt van de FMCG mag dan maar 1,1% van de totale verkoop in België vertegenwoordigen, de ontwikkeling ervan gaat komen. “En het is nooit goed om passief van aan de zijlijn te blijven toekijken. We hebben gezien wat dit heeft veroorzaakt in de muziek- en videosector”, herinnert de spreker het publiek. Voor haar bestaat waardecreatie onvermijdelijk uit drie stappen: Share of Life, customer journey en buitenlandse opportuniteiten. Megan geeft ook voorbeelden: Amazon is en blijft volgens haar het beste voorbeeld van een bedrijf dat erin geslaagd is om deel uit te maken van het dagelijkse leven van de consument.

“Amazon Prime verkoopt niet zomaar boeken of producten, het bedrijf gaat veel verder: het levert in een recordtijd verse producten aan zijn klanten, kent hen door en door, produceert meer origineel videomateriaal dan wie ook ter wereld, met uitzondering van Netflix, laat de klant toe te gaan winkelen zonder dat hij aan een kassa moet passeren enzovoort. Vandaag is Amazon een personal assistant geworden die een antwoord biedt op al uw vragen”, legt ze uit.

Vervolgens gaat ze dieper in op de customer journey, waarbij ze Hello Fresh als voorbeeld citeert. “De customer journey wordt steeds complexer. De consument leest reviews, evalueert de producten die hij koopt, zoekt online naar inspiratie… De consument van vandaag is een übershopper geworden. Je moet hem kennen, en begrijpen wat hij wil: niet alleen vandaag, maar ook en vooral morgen. Niemand kan zich nog veroorloven om dezelfde strategieën voortdurend te recycleren. Je moet zorgen voor opportuniteiten om te groeien, die je tot nu toe links hebt laten liggen”, weet Megan Clarken.

En als die opportuniteiten nu eens uit China kwamen? “Misschien weet u dat niet, maar er zijn hier en overal in Europa personal shoppers die beantwoorden aan de vraag van een Chinees cliënteel, dat op zoek is naar luxeproducten. De Chinese markt is één van de beste voorbeelden op het gebied van kansen in het buitenland. De Chinese middenklasse, die binnen enkele jaren 78% van de bevolking zal vertegenwoordigen, is gek op Europese producten. De Chinezen zijn op zoek naar kwaliteit, meerwaarde, veiligheid en premiumisation. Het is op die vraag dat we een antwoord moeten bieden. Om te groeien moet je immers eerst en vooral over muurtjes kunnen kijken.”

Haar besluit? “Bereid u alvast voor op de Share of Life, want de e-commerce zal disruptie veroorzaken in België. De winnaars zullen diegenen zijn die de platgetreden paadjes naar de aankoop durven verlaten en de shopper het best begrijpen. Zoek de groei dus op plekken die je nog nooit verkend hebt!”

Je aanpassen aan de markt en je strategie voortdurend in vraag durven stellen

Voor Nina Lund, Managing Director Consumer Goods bij Microsoft, moet België absoluut beginnen innoveren. “Bij Microsoft weten we welke inspanning het vraagt om je volledig aan te passen aan de markt. De laatste drie jaar hebben wij bij ons bedrijf zowel intern als extern enorme werken aangevat. We weten hoe moeilijk het is voor een merk om zijn imago te veranderen, want dat is precies wat wij gedaan hebben.” Een van de conclusies van die transformatie is dat je bij het opstellen van een bedrijfsstrategie erop moet voorbereid zijn dat deze voortdurend zal moeten evolueren. “We moeten blijven nadenken over de manier waarop we de strategie van ons bedrijf zo efficiënt mogelijk kunnen uitwerken”, klinkt het.

Waarom je als retailer een 'talkable' brand moet worden

Pascal De Greef, Managing Director Business Clients Mail bij bpost, sloot de voormiddag af met een zeer interessante uiteenzetting over talkable brands: merken waarover consumenten actief en vrijwillig over praten, zowel online als offline. “Millennials zien meer dan vijf uur per dag content die ze gedeeld krijgen van hun peers. Dit heeft een veel grotere invloed dan de klassieke advertentie”, aldus De Greef. “Als je op Facebook als bedrijf 50 000 volgers hebt, heb je een organisch bereik van 2 %, ofwel 1000 volgers. Als je daarentegen tien klanten hebt die gemiddeld 350 peers hebben, heb je een bereik van 3.500 mensen, of 3,5 keer zoveel als een klassieke advertentie of medium. Je moet dus middelen vinden om een talkable brand te worden, een merk waar mensen over praten. Garnier deed dat door consumenten selfies te laten nemen. Je moet daarvoor media kiezen die mensen een goed gevoel geven. Dove liet mensen bijvoorbeeld een foto nemen met hun vader voor vadertjesdag. Dat is de manier om de consumenten voor je te laten spreken. Engageer ze bij je merk.”