
Emy Elleboog
Emy Elleboog
Een klein jaar geleden streek foodservicebedrijf Sligro-ISPC neer in Antwerpen. Met veel tegenwind van de concurrentie, maar ook blakend van ambitie, zegt directeur Rudi Petit-Jean, op 26 september één van de deelnemers van het debat op het Gondola Society evenement The Future of Food.
(lacht) Dat kan je wel zeggen. Ik had het niet verwacht, zeker niet omdat de tegenstand zo hevig was. Ik kom uit een totaal andere sector (Rudi Petit-Jean werkte voorheen voor Gamma, red.), daar is dat niet gebruikelijk. Er is plaats voor veel spelers, zolang ze genoeg onderscheidend vermogen hebben. Kijk naar buurtwinkels: die zijn opnieuw populair, net omdat ze meerwaarde bieden. In plaats van sector te laten professionaliseren, probeert men dat af te remmen. Dat is jammer. Terwijl wij gewoon gaan voor schaalvergroting, een fenomeen dat je in alle sectoren ziet.
In de toekomst zijn we met veel meer mensen. Op een gegeven moment zal er onvoldoende voedsel zijn, zeker voedsel zoals we dat nu kennen. De vraag is: hoe lossen we dat op? Gaan we allemaal groenten en quinoa eten? Ik denk het niet. Groenten zullen een belangrijke plaats hebben, maar we moeten vooral kijken naar de manier waarop we groenten en fruit kweken. We moeten efficiënter worden. Ik denk aan gesloten hangars met verschillende lagen, waarin ledverlichting de functie van zonlicht overneemt. Als je een gesloten circuit kan creëren voor water en grond gaat je rendement explosief de hoogte in. We moeten iets vinden om een leefbare wereld te hebben, anders komt er oorlog van. We zijn het aan onszelf verplicht als we een toekomst willen hebben op deze planeet. Los daarvan zijn op een kleinere schaal insecten een nieuwe trend. Het ligt nog wat moeilijk, maar als je dat in verwerkte producten kan aanbieden, denk ik dat het wel degelijk een belangrijke innovatie kan zijn. Het is ook een kwestie van gewenning.
Registreren neemt slechts enkele minuten in beslag. Dit is om onze inhoud beter af te stemmen op onze lezers. Ontdek hier de voordelen:
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?