Wat waren ze goed en interessant, de drie sprekers op de Gondola Gala Night op 22 november! Bruno Colmant (Degroof Petercam) hield een pleidooi voor een consumptiepact, Thierry Cotillard had het over de kracht van eigen productie bij Intermarché en retaillegende Andrew Jennings (voorzitter Hema) leerde hoe je als retailer relevant blijft. Lees de sprankelende terugblik op een onvergetelijke avond.

Bruno Colmant: een nationaal consumptiepact

De politieke en sociale problemen die we nu zien, en die weerklank vinden in extreme partijen en bewegingen zoals de gele hesjes, zullen niet meteen verdwijnen. Toch niet in de huidige toestand van onze economie, is de overtuiging van Bruno Colmant, hoofdeconoom bij Degroof Petercam. Hij ziet het Angelsaksische kapitalisme verder ontwikkelen, terwijl er bij ons een groeiende vergrijzing en beperkte economische groei te noteren is. Bejaarden voelen zich verloren en ongerust in een gemondialiseerde economie waarover ze geen enkele controle hebben. “We gaan onvermijdelijk richting economische en sociale moeilijkheden in niet-welvarende regio’s. Dat verklaart waarom sommige bewegingen zich wel ontwikkelen in Wallonië en niet in Vlaanderen, waar men meer kijkt naar de toekomst dan naar het behoud van wat verworven is”, aldus Colmant. “Bejaarden geven minder uit en wachten af, omdat ze zich onzeker voelen. We moeten de mindset van het land veranderen. Het vizier richten op de 21steeeuw en minder op de 20ste, arbeid flexibiliseren, vertrouwen opwekken, een maatschappijvisie aanbieden die de Belgen op hun gemak stelt en ervoor zorgt dat ze niet de indruk hebben dat ze moeten strijden.”  

Door de opmars van Amazon en andere internetgiganten dreigt ons land niets meer dan een distributiecentrum te worden van wat elders geproduceerd wordt, zei de econoom aan een publiek van 250 beslissingnemers uit de retail- en FMCG-sector. Daarom moeten we terug dichter bij de consument staan. “Op politiek niveau wil dat ook zeggen dat er een akkoord moet komen tussen de regering en de grote internationale verkopers. Vandaag geeft de Belg zijn geld aan Amerikaanse bedrijven. En dat draagt bij tot de ongerustheid van de bevolking. Door grote spelers als Amazon hebben mensen de indruk dat de jobs verdwijnen. We moeten lokale productie opnieuw steunen, net als korte circuits, zodat we opnieuw lokaal welvaart creëren. Dat kan door opnieuw nationale ecosystemen te creëren. De bevolking verwacht meer van de overheid, maar die heeft het zelf moeilijk omdat doordat ze met een schuldberg zit.” Hij verduidelijkt: “Ik kan moeilijk begrijp dat ons land, dat zich in het hart van de drie belangrijkste exportmarkten bevindt – Frankrijk, Duitsland en Nederland – afwezig is op de prioriteitenlijst van grote buitenlandse investeerders. Het bewijst dat er fricties zijn op fiscaal vlak, op vlak van arbeidskosten en op vlak van flexibiliteit die makkelijk op te lossen zijn. Een nationaal consumptiepact zou toelaten om een groot en intelligent debat te voeren over consumptie in de komende 20 jaar.” Een belasting voor de grote spelers? Bruno Colmant gelooft er niet in. “Dat zal alleen maar zorgen voor een verdere verwijdering tussen de plek waar geconsumeerd en waar winst gemaakt wordt. Als je Amazon een belasting oplegt, is het niet zeker dat die zich in Europa vestigt. Het is beter om een akkoord te hebben over het aantal jobs.” 

Thierry Cotillard: het unieke producent/distributeur-model van Intermarché

Thierry Cotillard, President of Intermarché Group en Netto, had het net als Bruno Colmant over de impact van e-commerce op het retaillandschap. Zo komt brick & mortar volgens hem steeds meer onder druk te staan, doordat buitenlandse e-commercespelers zich niet moeten houden aan dezelfde fiscale regels. “Als deze ongelijkheid niet snel wordt aangepakt, zijn alle fysieke retailers in gevaar. Op termijn zullen we simpelweg niet meer kunnen concurreren met de grote e-commerce jongens. Er moet dus dringend iets gebeuren”, aldus Thierry Cotillard. Maar hoe kan een retailer als Intermarché zich dan toch onderscheiden van de concurrentie? Als het van Thierry Cotillard afhangt kan dat door het unieke producent/distributeur-model van Intermarché te benadrukken, bijvoorbeeld in een nieuwe communicatiecampagne. “Vroeger vermelden we niet dat we onze eigen vissersvloot, fabrieken… hebben, puur uit angst dat als er een voedselschandaal zou uitbreken dat een grote impact zou hebben op onze verkoop. Nu mogen we ons niet meer schuilhouden achter dat excuus en moeten we onze troeven uitspelen”, vertelt hij. Consumenten stellen het immers erg op prijs dat ze weten waar hun producten vandaan komen. “Door te kiezen voor het korte circuit en uit te gaan van onze eigen vissersvloot, fillières, fabrieken,…kunnen we klanten niet alleen betere prijzen aanbieden, maar kunnen we ook de kwaliteit, de herkomst en de duurzaamheid van onze producten garanderen”, vervolgt hij. “Al moet alle spelers uit het productieproces wel gerespecteerd worden. Zo garanderen we bijvoorbeeld alle 20.000 boeren waarmee we direct samenwerken steeds een minimumloon.”

Jezelf onderscheiden volstaat echter niet om op te wegen tegen de e-commerce, ook zelf investeren in digitalisering is een must. “Digitalisering wordt in de toekomst steeds belangrijker. Zo zal de nadruk vooral komen te liggen op last-mile service, aan huis levering…. Daarom zullen wij als retailer 1 miljard euro pompen in onze logistiek en nog eens 1 miljard in digitalisering, want enkel door online een waar magazijn uit te bouwen dat 24/7 geopend is, kunnen we onze steeds veeleisendere klanten overtuigen”, verduidelijkt Thierry Cotillard. Zijn conclusie is dan ook simpel: bedrijven die in de komende maanden niet op de digitale trein springen verkeren in groot gevaar.

 

Andrew Jennings: hoe blijf je als bedrijf relevant?

Retaillegende en voorzitter van Hema Andrew Jennings stelde in een Q&A ‘Almost is not good enough’ voor. In dat boek stelde hij 35 ceo’s en voorzitters de vraag hoe ze relevant blijven. Eén van de cruciale elementen daarbij: de ‘point of view’ van een onderneming, aldus Andrew Jennings. Waarmee hij bedoelt: de visie, de persoonlijkheid van een bedrijf. “Van de naam van het merk over de marketing tot hoe het eruit ziet op de winkelvloer: het moet consistent zijn. Er moet een duidelijke visie uit spreken. Je moet niet alleen luisteren naar de klant, maar je moet ook tonen wie je bent en waar je voor staat.”

Net daarom is het belangrijk keuzes te maken, zei hij. “Ik werkte in het begin van mijn carrière voor een winkel in Oxford Street in Londen, waar ik de assistent was van de grote baas. Op een dag lagen er allemaal nieuwe sjaals klaar en moest er gekozen worden welke we in de winkel zouden verkopen. Hij zei tegen de inkoper: “Kies er de beste verkopende sjaals uit. We keren binnen een uur terug.” De inkoper zei dat hij niet zeker wist of hij dat wel kon. “Daar betaal ik je voor”, zei de baas. Een uur later keerde hij terug en keek hij naar de keuze van de inkoper. De sjaals die het slechts zouden verkopen volgens de inkoper gooide de baas met één beweging van zijn wandelstok op de grond. Het volgende seizoen steeg onze verkoop met 28 procent.”

Even cruciaal om relevant te blijven is innoveren, aldus Jennings. En wie innoveren zegt, zegt vandaag meer dan ooit technologie. “Ik hou enorm van hoe Amazon vandaag machineleren implementeert op zijn website”, zei Jennings. “Je krijgt suggesties op basis van je vorige aankopen. Veel gerichter dan tot nu toe gebeurde. Dat is een van de grote troeven van artificiële intelligentie en big data: je kan veel accurater werken. Maar technologie biedt ook andere mogelijkheden. Ik was vorige week in Nordstrom in de VS. Daar hebben ze ‘magische spiegels’, waarin vrouwen het kleed dat ze passen in een andere kleur kunnen zien. Dat is geweldig, toch? In Shanghai zag ik een mobiele shop die je met een app kon gebruiken. Wanneer de producten allemaal verkocht waren, reed de mobiele shop zelf terug naar het distributiecentrum. Er zijn heel veel mogelijkheden met technologie. Maar ook daar is het belangrijk om visie en persoonlijkheid te hebben. Anders loopt het fout.”