Zelfstandige modehandelaars hebben in de periode voorafgaand aan de zomersolden 7% minder verkocht dan vorig jaar. Dat blijkt uit een rondvraag van zelfstandigenorganisatie Mode Unie (Unizo). Door het koude en natte weer geraakten veel zomerse kledingstukken niet verkocht. 

De periode voorafgaand aan de zomerkoopjes was eerder kalm in vergelijking met vorig jaar. 67% van de zelfstandige winkeliers gaf aan gemiddeld 7% minder te verkopen dan bij de start van de zomerkoopjes in 2015. 19% deden het even goed als vorig jaar, amper 14% deed het beter. 

Grote boosdoener is het slechte weer. “Consumenten hebben pas ten volle zin om zomeritems te shoppen als het zonnig zomerweer is. Door de aanhoudende regen en de afwisseling van koude en warme dagen liep de consument tot op heden niet echt warm om zomeritems aan te kopen”, zegt Isolde Delanghe (directeur van Mode Unie). Door het koude en natte weer bleven de traditionele zomeritems zoals lichte kledij en badmode hangen en zijn er nog heel wat koopjes te doen. 

Voor wat betreft de zomersolden geeft 58% van de zelfstandigen aan dat ze dezelfde verkoop verwachten.  27% denkt minder te verkopen en 15% verwacht een stijging van de verkoop. 

 

Grote ketens: gemiddelde maand 

De grote ketens werden blijkbaar minder getroffen door het slechte weer. Volgens sectororganisatie Comeos was de maand juni ondanks de weersomstandigheden een gemiddelde maand voor de modehandel. “Vooral dankzij de koppelverkoop, waarbij de klant korting krijgt bij aankoop van meerdere stuks. De stock is gelijk aan die van vorig jaar”, klinkt het. 

 

Zomerstuks aan -30 tot -70%

De solden starten vandaag met kortingen van -30 tot -70%. Verwacht wordt dat typische zomerstuks, zoals maxi-jurken, jumpsuits of shorts, populair zullen zijn. De laatste weken doen ook accessoires het opvallend goed: sjaaltjes, oorbellen, zonnebrillen,...