Colruyt Group stuit op protest bij zijn mosselkweekproject voor de kust van Nieuwpoort. Het vraagt een vergunning voor een zeeboerderij, maar lokale vissers verzetten zich daartegen. De stad Nieuwpoort is van plan een negatief advies te geven.

Colruyt Group heeft een vergunningsaanvraag ingediend voor een zeeboerderij waar mosselen, oesters en zeewier gekweekt worden. Die 4,5 vierkante kilometer grote boerderij moet er komen voor de kust van Nieuwpoort. Lokale vissers zien de komst ervan niet zitten, omdat de boerderij er zou komen in visrijk gebied, meldt VRT op zijn website. Ook de stad Nieuwpoort zal een negatief advies geven, zegt schepen van visserij Kris Vandecasteele (CD&V). 

“De zone ligt pal in de voorbehouden driemijlszone voor de kustvisserij. De vissers oefenen van oudsher hun beroep uit, onder andere op die ruimte. De zone ligt ook nog eens gedeeltelijk in de officiële vaargeul en in de sector van de schietstand van de legerbasis van Lombardsijde. We hebben geen nood aan de permanente privatisering van onze Noordzee zo dicht bij het strand.” Er loopt een openbaar onderzoek naar de zeeboerderij tot en met 22 juni.