Zalando heeft beslist om in Lahr (Baden-Württemberg) een fulfillement center van 130.000 m² te openen. De bouw begint in oktober en een jaar later moet het operationeel zijn. Het wordt een van de grootste logistieke gebouwen voor de e-commerce in Europa.

Het e-commerce platform voor kleding, schoenen en modeartikelen Zalando beschikt al over drie andere logistiek gebouwen: na het kleinere (25.000m²) centrum in Brieselang dat in 2011 openging, volgden Erfürth in 2012 en Mönchengaldbach (foto)  in 2013. Beide zijn liefst 125.000 m² groot. Het zouden vandaag de grootste fulfillmentcentra voor de e-commerce in Europa zijn. Lahr wordt dus nog groter.

Zalando organiseert zijn logistiek zelf, maar voor zijn distributiecentra doet het een beroep op logistiek vastgoedontwikkelaar Goodman. Die heeft in Duitsland alleen al 1 miljoen vierkante meters logistieke gebouwen ontwikkeld voor de sector van de e-commerce.

Momenteel werken bij Zalando 5.000 mensen in de logistiek. In Lahr komen er 1.000 bij.

Het nieuwe centrum zal specifiek gericht zijn op de Zuid-Duitse, Zwitserse en Franse markten. Zo komt er in de andere centra ruimte vrij om de snelle groei van de digitale modehandel op te vangen. Zalando is momenteel actief 15 landen: naast Duitsland zijn dat België, Nederland, Luxemburg, het VK, Frankrijk, Italië, Spanje, Oostenrijk, Zwitserland, Denemarken, Finland, Zweden, Noorwegen en Polen. De hele logistiek is in Duitsland geconcentreerd.

De webwinkels van Zalando krijgen 135 miljoen bezoeken per maand. Het bedrijf telt 16.4 miljoen actieve klanten. 57% van het verkeer komt van mobiele apparaten.