Philadelphia is de eerste grote Amerikaanse stad die binnenkort winkels verbiedt om geen cash te aanvaarden. Dat bericht Chain Store Age. Door de wet, die deze zomer in voege treedt, riskeren retailers boetes tot 2.000 dollar. Een rechtstreekse aanval op Amazon Go?

Vanaf 1 juli is het in Philadelphia verboden voor winkeliers om cash geld te weigeren. Winkeluitbaters die zich niet houden aan de wetgeving zouden boetes kunnen krijgen tot 2.000 dollar. De wet komt er doordat het verzet tegen ‘cashloze’ winkels blijft toenemen gezien sommige retailers zoals Amazon Go en Sweetgreen meer voordelen genieten wanneer ze geen cash accepteren. Snellere transacties en minder diefstal wegen volgens critici niet op tegen het feit dat geen cash accepteren de personen met een laag inkomen discrimineert.

Het ziet er trouwens naar uit dat Philadelphia niet de enige stad is waar het verbod zal worden ingevoerd. Wetmakers in New Jersey hebben in februari al een wetsvoorstel geaccepteerd om cashloze retail te verbieden, alleen is die nog niet ondertekend. New York, San Francisco, Chicago en Washington overwegen hetzelfde wetsvoorstel in te voeren.

De nieuwe wet is een serieuze streep door de rekening voor kassaloze winkelconcepten als Amazon Go, waar het scannen en betalen van producten volledig digitaal verloopt en de klant dus ook niet meer langs de kassa moet om zijn bestelling af te rekenen. Zeker het feit dat het verbod ook naar andere steden zal worden uitgebreid is slechts nieuws. Amazon Go heeft namelijk verschillende winkels in San Francisco, Chicago en Washington. Afwachten dus hoe Amazon hierop zal reageren.

Ter herinnering, sinds 1978 is Massachusetts de enige staat die winkeliers verplicht cash te aanvaarden.

Erwin Vandenbosch