Om mogelijke terroristen sneller op te sporen, doet de federale politie voortaan ook beroep op handelaars en winkeliers. Zij moeten verdachte aankopen, zoals grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen, melden. Dat heeft het kabinet van minister Kris Peeters (CD&V) aan Het Laatste Nieuws bevestigd.

De FOD Economie werkt momenteel aan een informatiebrochure voor handelaars die producten verkopen waar explosieven mee gemaakt kunnen worden. Zelfbouwmarkten, verfwinkels en apotheken hebben deze zomer al richtlijnen gekregen over hoe ze moeten reageren als particulieren grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen zoals aceton, zuurstofwater, zwavelzuur of kunstmest willen aankopen.

 

Meldingsplicht 

Door een wetswijziging vlak voor de zomer, is er voor dit soort chemicaliën voortaan een meldingsplicht voorzien voor elke "verdachte transactie.” Voorbeelden van zo’n verdachte aankoop zijn een klant die zich zenuwachtig gedraagt, geen logische uitleg heeft voor de aankoop of enkel cash wil betalen. De handelaars worden verwacht zoveel mogelijk gegevens door te geven aan terreurspeurders van de federale politie. Ook als de aankoop niet doorgaat.

Comeos, de federatie voor de Belgische handel, heeft al laten weten te willen meewerken met de terreuronderzoekers.