Wibra België wil haar activiteiten opnieuw opstarten via 36 winkels. Op maandag 5 oktober wordt een uitspraak verwacht over het voorstel van de keten. Dat zal in het begin van volgende week aan de voorzitter van de Gentse Ondernemingsrechtbank (afdeling Dendermonde) worden voorgelegd.

Concreet wil Wibra België zijn activiteiten heropstarten via 36 winkels en de hoofdzetel in Temse, wat 183 jobs zou verzekeren. Dat maakte de directie vandaag bekend tijdens een ondernemingsraad in aanwezigheid van de wettelijke vertegenwoordigers, een afgevaardigde van de rechter en leden van de vakbondsdelegatie. Het is in het kader van de gerechtelijke reorganisatie die Wibra België eind juli heeft verkregen, dat het management van de keten vandaag heeft besloten om dit overleg te organiseren. Het doel? De huidige procedure verduidelijken, vakbonden informeren over de plannen van Wibra België en de informatie die beschikbaar is voor het management delen. Een gerechtelijke beslissing wordt verwacht op 5 oktober.

Tijdens de ondernemingsraad benadrukte het management dat zolang deze procedures lopen, Wibra België nog steeds onder juridische bescherming valt. Het bedrijf kan dus alleen de "verschuldigde betalingen" uitvoeren, met andere woorden de lonen en de gewerkte overuren, die aan alle betrokken werknemers zijn betaald. Andere beloften en garanties kunnen niet gegeven worden in het kader van de procedure, bevestigde de vertegenwoordiger die door de rechtbank is aangesteld. "We begrijpen de bezorgdheid van de werknemers. Na soms tientallen jaren van trouwe inspanningen is dit voor hen een periode van onzekerheid. Daarom wilden we vandaag zoveel mogelijk duidelijkheid scheppen”, zegt Bas Duijsens, algemeen directeur van Wibra België. "Op dit moment zijn er bepaalde garanties of zekerheden die we helaas niet kunnen geven. We hebben de ondernemingsraad ook de lijst met winkels die Wibra wil heropstarten gegeven, hoewel het belangrijk is om te benadrukken dat niet alle medewerkers van deze verschillende winkels automatisch worden overgenomen."

Als het voorstel wordt verworpen, zal het management gedwongen worden om het faillissement aan te vragen. "Maar ook dan wil Wibra België haar uiterste best doen om het voorgestelde plan uit te voeren en om een nieuwe start te maken met zoveel mogelijk winkels en medewerkers", benadrukt Bas Duijsens. "Wibra houdt van België en zal haar uiterste best doen om haar Belgische klanten de producten te blijven aanbieden waarmee ze dicht bij huis vertrouwd zijn.”