Bij FNG Group verdwijnen 287 jobs en gaan over verschillende merken 47 winkels dicht. Dat lijkt een zwaar verdict, maar er komen nog meer ontslagen bij de noodlijdende groep, zegt Pierre-Alexandre Billiet, ceo van Gondola. 

Dat FNG Group in moeilijkheden zat, was al langer duidelijk, maar maandag is het verdict gevallen: 287 jobs die verdwijnen, 47 winkels die sluiten. “Geen grote verrassing”, zegt Pierre-Alexandre Billiet, ceo van Gondola. “Ik verwacht dat er nog meer ontslagen en sluitingen komen, verspreid over verschillende fasen. De ontslagen en sluitingen staan niet in verhouding met de problemen die het bedrijf heeft. FNG heeft heel veel schulden gemaakt en heeft zich zo in de problemen gewerkt.” 

“Hoe kan een groep zo snel groeien als FNG, met vorig jaar nog de overname van de Zweedse e-commerce speler Ellos Group, als de totaliteit van de markt stil ligt? De overname van Brantano vier jaar geleden was de druppel te veel: het was een perfect financiële consolidatie, maar in werkelijkheid waren de winkels van Brantano al te ver weg gezakt. Wellicht komen er nog steunmaatregelen voor bedrijven zoals FNG, maar die nemen de problemen die er zijn niet weg. Het was al duidelijk bij de ‘omgekeerde overname’ van Miss Etam in Nederland dat het niet goed zat met het bedrijf: zo’n omgekeerde overname – waarbij eerst aandelen verkocht werden aan Miss Etam en de winkel daarna verkocht werd – is meestal een teken dat er dieperliggende financiële problemen zijn. Daarbij kwam ook nog eens de overname van het Zweedse e-commercebedrijf Ellos Group vorig jaar."