In België betalen we soms een derde meer dan de in het buitenland. Dat is de conclusie van een Test Aankoopenquête, uitgevoerd bij verschillende grote winkelketens. Een koelkast-diepvriescombinatie van Ikea kost bijvoorbeeld 200 euro meer in België dan in Duitsland, 150 meer dan in Nederland en 50 euro meer dan in Frankrijk. De prijsverschillen zijn het gevolg van nationale commerciële strategieën die rekening houden met het leefniveau van elk land.

Test-Aankoop bekeek 5.683 prijzen van 977 producten afkomstig uit 17 ketens uit 8 Europese landen.

KledingDe laagste prijzen vindt men in Spanje en Portugal. In België kunnen de prijzen soms 25% hoger liggen. De grootste verschillen vindt men bij ketens als Zara of Mango. De prijzen bij H&M en Levi’s blijven daarentegen eerder stabiel.

CosmeticaFransen en Belgen betalen ongeveer 40% meer voor Yves Rocher producten dan in Duitsland. De meest interessante prijzen in The Body Shop vind je in Spanje en Portugal (18% goedkoper dan in België).

Snelle hapHoudt u van de hamburgers en frieten van Mc Donalds? In België betaalt u meer. Gemiddeld een derde meer dan in Portugal. Ook bij Pizza Hut en Subway zijn de prijzen hoger dan elders in Europa.

MuziekIn de Fnac in België betaal je het meest voor een CD, maar voor elektronische apparaten kent ons land de goedkoopste ketens.

Kindermeubilair en kleine elektronische huishoudapparatenIn België is de kinderafdeling van Ikea het goedkoopst. Elektronische huishoudapparaten zijn dan weer goedkoper in Duitsland en in Nederland. Portugal is het interessants voor keukenaccessoires.