Vandaag is de nieuwe online apotheek PharmaXpert.be van start gegaan, een initiatief van onder meer A.S. Watson (Kruidvat, ICI Paris XL,...). Het bedrijf hoopt zo tegemoet te komen aan de toenemende vraag van de consument naar beter "betaalbare" voorschriftvrije geneesmiddelen en parafarmaceutische producten.

In Nederland verkoopt A.S. Watson via haar drogisterijketen Kruidvat al ruim veertig jaar voorschriftvrije geneesmiddelen onder begeleiding van gecertificeerde drogisten. Dat is in België verboden en daarom werkte A.S.Watson mee aan de lancering van PharmaXpert.be, een online apotheek die volledig voldoet aan de Belgische regelgeving, aldus A.S. Watson. Dankzij de samenwerking hoopt het bedrijf in te spelen op de vraag van de consument om voorschriftvrije geneesmiddelen op verantwoorde wijze bereikbaar te maken.

“Gezondheid wordt voor steeds meer consumenten een belangrijk thema. Ook in onze Kruidvat-winkels staat gezondheid centraal, online zullen we deze lijn verderzetten”, legt Gerard van Breen, CEO van A.S. Watson Benelux, uit. “Met dit initiatief willen we voorschriftvrije geneesmiddelen en parafarmaceutische producten voor iedereen beter betaalbaar maken. De lancering van PharmaXpert.be is daarin een belangrijke stap.”

Via de online apotheek PharmaXpert.be zullen voorschriftvrije geneesmiddelen voordelig worden aangeboden. Naast bekende merken als Davitamon, Dafalgan en Aspirine wordt ook een selectie van voordelige Kruidvat eigen merkproducten verkocht. “Het initiatief is volledig conform de Belgische wet- en regelgeving. De voorschriftvrije geneesmiddelen zijn in België geregistreerd en worden op verantwoorde wijze verstrekt door een erkende Belgische apotheker”, benadrukt A.S. Watson. Concreet heeft PharmaXpert.be online een extra controle ingebouwd om klanten te helpen bij hun aankopen. Klanten moeten bijvoorbeeld aan aantal vragen beantwoorden, zoals welke medicatie ze gebruiken, de duur van het gebruik, hun geslacht en hun leeftijd. De bestellingen worden na de aankoop behandeld door erkende apothekers.

Concurrentie met PharmaClic

Door uit te pakken met zijn "betaalbare" prijzen, gaat PharmaXpert.be rechtstreeks de concurrentie aan met PharmaClic, onderdeel van Medi-Market dat niet-terugbetaalde geneesmiddelen verkoopt die 20 tot 25% goedkoper zijn dan in een traditionele apotheek. Zo kost een doos Dafalgan (10 tabletten van 1g) bij PharmaClic 2,79 euro, tegenover gemiddeld 3,24 euro bij een traditionele apotheker, of kost een doos Nurofen (48 tabletten van 200g) 6,59 euro, tegenover gemiddeld 8,67 euro in de apotheek, enzo.