De FAO-index van de voedselprijzen is in augustus voor de vijfde maand op rij gedaald. Al blijven de meeste grondstofprijzen (vooral van melk) nog steeds hoger dan een jaar geleden.

De wereldwijde voedselprijzen blijven zeer hoog, maar dalen toch voor de vijfde maand op rij, zoals de recente voedselprijsindex van de FAO op 2 september toont. In augustus 2022 bedroeg de gemiddelde index 138,0 punten, ofwel 2,7 punten (1,9%) minder dan in juli. Met andere woorden een daling voor de vijfde maand op rij. Ondanks deze laatste daling lag de index nog steeds 10,1 punten (7,9%) hoger dan een jaar eerder. De FAO-index van de voedselprijzen omvat vijf subindexen, die in augustus allemaal matig zijn gedaald:

  • Het FAO-index voor de graanprijzen gaat met 1,4% achteruit ten opzichte van juli, maar ligt nog steeds 11,4% hoger dan in augustus 2021.
  • De FAO-index voor de prijzen van plantaardige olie keldert met 3,3% en de waarde ervan eindigt zelfs licht onder het niveau van een jaar geleden.
  • De FAO-index voor de zuivelprijs daalt met 2,0%, maar ligt nog steeds 23,5% hoger dan een jaar geleden.
  • De FAO-index van de vleesprijzen zakte met 1,5% ten opzichte van juli, maar ligt nog steeds 8,2% hoger dan een jaar geleden.
  • De FAO-index voor de suikerprijzen ging in augustus met 2,1% achteruit en heeft daarmee het laagste niveau sinds juli 2021 bereikt.