Lingerieproducent Van de Velde heeft met de vakbonden een akkoord bereikt over de uitbouw van e-commerceactiviteiten. De deur naar nacht- en zondagwerk staat nu open. Bijna gelijktijdig wordt vernomen dat CFO Bart Rabaey het bedrijf verlaat.

Van de Velde – producent van lingerie, badmode en sportswear van PrimaDonna, Marie Jo en Andres Sarda – heeft het momenteel moeilijk in de traditionele retailkanalen. Tijdens het eerste halfjaar daalde de omzet met 3,9% tot 110,9 miljoen euro (en met 2,1% bij constante wisselkoersen). De succesvolle lancering van Marie Jo Swim en de groei in de nieuwe kanalen – lees e-commerce - kan tot dusver nog onvoldoende de omzetdaling en de dalende bezoekersaantallen in de fysieke winkels compenseren. Daarom is een groei in de online-verkoop van zeer groot belang voor de groep uit Wichelen.

Het akkoord tussen de directie en de bonden over de fulfilmentactiviteiten in het distributiecentrum is dan ook een opsteker. Vanaf volgend jaar wordt bij pieken nacht- en weekendwerk ingevoerd om de online bestellingen te verwerken. Twintig van de in totaal 80 werknemers van het distributiecentrum hebben zich aangemeld.

Op die manier zijn de e-commerce activiteiten van Van de Velde voor lange tijd verankerd in Wichelen. Het bedrijf wou vermijden dat de e-commerce zou worden uitbesteed of dat de activiteit zou verhuizen naar Nederland. Daar gelden volgens de vakbonden vaak onaanvaardbare loon- en arbeidsvoorwaarden rond e-commerce.

Kort na de aankondiging van het akkoord meldde Van de Velde het vertrek aan van financieel directeur Bart Rabaey, die ‘een nieuwe professionele uitdaging wil aangaan’. Hij blijft tot uiterlijk 31 december op post. De zoektocht naar een opvolger is al gestart.

"Ik ben blij te hebben kunnen bijdragen aan het bouwen van het schaalbare platform voor de toekomstige groei bij Van de Velde. Nu de lancering van de omnichannel-aanpak met een centrale rol voor de retail partner succesvol is opgestart, is het voor mij tijd voor een nieuwe stap in mijn loopbaan," zegt Rabaey. Hij was in 2016 in functie getreden als CFO.